Ilyen volt az első mórahalmi vásár 2021-ben

Értékeld!

Rating

Rate now!

Kitartóan szállingózó hó, csúszós utak, ropogós fagyban metsző szél – ennek ellenére ellátogattunk az év első mórahalmi vásárába, ahol bár a tömeg most elmaradt, több sikeres adásvételnél is jelen voltunk.

Fotóriporter kollégám már a mórahalmi piactérre, a vásárra vezető úton az első árusnál leragadt, majd a másodiknál is. Nem viccelek, gondoltam, így délre se érünk a végére, de mint kiderült, ez végül is nem volt rossz ötlet, mert ott azonnal, néhány perc alatt szinte mindent megtudtunk a januári piacról, amit tudni érdemes a bordányi Illés Józseftől, aki méhészkedik és 15 éve ott van minden vásárban. Ilyen volt az első mórahalmi vásár (facebook oldala itt érhető el) 2021-ben.

Megmutatják magukat

– A januári vásár olyan, akár el se jönnék. De egyet már eladtam – emelte meg az egyik mézes üveget. – Karácsonyig felfutás, utána visszaesés. Január, február nagyon gyenge, április-májusra jellemző az erősödés, akkor áll be a forgalom. Ilyenkor év elején csak azért vagyunk itt, hogy megmutassuk magunkat. Most inkább csak nézelődnek az emberek, csak a legfanatikusabbak jönnek el – foglalta össze tizenöt év tapasztalatát a bordányi méhész.

Kihalt volt a tér

Míg kollégám egy hároméves gyerekhez hasonlóan minden árusnál lecövekelt és szóba elegyedett valakivel, egy családtól megtudtuk, ilyenkor csak zoknit, alsónadrágot vesznek. És valóban, míg a kolléga elmesélte a késésnek, hogyan és hol tört el a hámozója, a legkisebb placcon pörgött a legjobban a biznisz: három felfordított műanyag ládán zoknikat árult egy fickó. Ott ahol máskor váll ért vállhoz, testek súrlódtak egymáshoz, hömpölygött az embertömeg, most alig lézengtek. Ahol máskor kígyózik a sor a sült kolbászért, most még velő is volt, pedig az máskor korán el szokott fogyni.

Függöny, komondor és seprű

Azért üzletek is köttettek, jól fogytak a seprűk.

– Ezzel lehet söpreni, jól van levágva a vége, jól hajlik – dicsérte az 1700 forintos seprűt az egyik vevő. Kovács Zita Szegedről két és fél méter függönyt vásárolt a nagyszobába, Bartos Gábort Sándorfalváról pedig egy már kölyökként is megtermett komondorral a kezében kaptuk el. – Tanyára kell a jószágokhoz és a területhez. Direkt ezt a fajtát kerestük már jó ideje, az anyukák már egy éve nézelődtek – mondta. Ruhát szinte senki se próbált, máskor jó nagy területet elfoglaló női cipő árusokat se találtuk, gyerekjátékok, lufiárusok sem színesítették a kínálatot és édességárusból is kevesebb volt a mórahalmi vásárban. Nekik még nincs szezonjuk így karácsony után.

Fotós kollégám végül egy zöldséghámozó-gyalut és úgy harminc deka paprikás tepertőt vásárolt. Így telt az első mórahalmi vásár 2021-ben.

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Karnok Csaba