160 milliót kapnak a homokhátsági települések

Mintegy 160 millió forinttal támogatja a kormány a Homokhátság déli részének településein a mezőőri szolgálatok működését – közölte Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere Mihálffy Béla országgyűlési képviselővel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Mórahalom és a környező települések közel 10 éve folytatnak küzdelmet az illegális bevándorlás negatív következményeivel. A kormány már a tavalyi évben is jelentős összeggel támogatta a migrációs problémák sújtotta települések mezei őrszolgálatának fenntartását. 2024-ben Mórahalom, Üllés, Röszke, Zákányszék, Ruzsa, Öttömös, Bácsalmás, Ásotthalom, Domaszék és Bordány mezei őrszolgálatainak fenntartását segíti.

– Közel tíz esztendeje a térség migrációs nyomás alatt éli mindennapjait. A mezőőri szolgálat az itt élők élet- és vagyonbiztonsága szempontjából nélkülözhetetlenné vált – mondta sajtótájékoztatója elején Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere. – A Homokhátság illegális migráció érintette településein dolgozó mezőőrök feladatai közé tartozik az embercsempészek által hátrahagyott gépjárművek regisztrációja, közös járőrőrszolgálatot adnak a rendvédelmi szervekkel, részt vesznek az embercsempészekkel szembeni felderítőmunkában és segítséget nyújtanak az illegális határátlépők feltartóztatásában – közölte Nógrádi. Hozzátette, az elmúlt évben a mezőőrök 10 ezer határsértő feltartóztatásában vettek részt.

A kormány 2022-ben és tavaly is támogatta a Homokhátság déli részének településein a mezőőri szolgálatok működését. Az idei 160 millió forintnyi forrás pedig a fejlesztésre is lehetőséget teremt. Az érintett települések köre idén Bordánnyal és Ülléssel bővült, a 24 órás szolgálatot adó mezőőrök létszáma pedig 15-ről 26-ra nőtt.

Mihálffy Béla, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a kormány mindent megtesz a Homokhátság déli részén élők biztonsága érdekében: megerősítették a határt védő kerítést, felállították a határvadász egységeket és támogatják a mezőőri szolgálatok működését. – Az elmúlt hónapokban a határ menti településeket jórészt sikerült megtisztítani az embercsempészek autóroncsaitól, a következő feladat pedig a határsértők által hátrahagyott szemét összegyűjtése és elszállítása lesz – jelentette ki a képviselő.