30 éves a mórahalmi gazdakör

A 30 éve újjáalakult Mórahalmi Gazdakört ünnepelték hétvégén. Részt vett a rendezvényen Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, az országgyűlés alelnöke is, aki arról beszélt köszöntőjében, hogy a mórahalmi gazdák sosem nem hátráltak meg, még akkor sem, amikor az egykori hatalom egy tollvonással megszüntette a szervezetet.

"Egy nagyon nehéz korszak után kellett talpra állni, és továbbra is talpon kell maradnunk. Bár ma már másfajta tudás kell, de a régi hit, a régi erő és kitartás továbbra is nélkülözhetetlen. És ez megvan a mórahalmi gazdaközösségben."

Mihálffy Béla országgyűlési képviselő saját tapasztalatát osztotta meg a gazdákról: " Egyenes jelleműek, családszeretők, szorgalmasak, hitüket és politikai hovatartozásukat határozottan megvalló, büszke magyar emberek. És bár most igen nehéz helyzetben vannak, jönnek még szebb idők, jönnek még jobb idők."

Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere pohárköszöntőt mondott, amelyben a parasztemberek végtelen hitéről és erejéről beszélt. "Ha megkérdezik tőlem, mit jelent számomra a gazdakör, sok-sok szempont alapján tudnám azt leírni. Először is jelenti a családomat, akik generációkon át a földből éltek tisztességgel, őrizték az értékrendet, amit minden parasztembernek megőrizni szükséges. Jelenti a Jóisten minden erejét, akaratát és gondoskodását, amely a gazda feje fölött az egyedüli törvény, hiszen Ő adja meg életükben azon kereteket, amit a föld művelésével kell kitölteni. És jelenti még magát a földet, amely olykor ad, máskor elvesz, de jelenti a végtelen örömöt, országunkat, a hazát is. "

Hódi Pál, a Mórahalmi Gazdakör titkára köszöntőjében elmondta, munkájukat már többször elismerték, korábban emlékplakettet kaptak a várostól, de a megyei közgyűlés is jutalmazta már őket. "Öröm számomra, hogy olyan szervezetnek lehetek tagja, amely már 30 éve működik. Ez egy olyan közösség, amit a gazdálkodók, a tagság ereje és szeretete tart össze.”

Az ünnepi rendezvényről hosszabb beszámolót itt olvashatnak: https://moranettv.hu/mi-nem-a-meghatralas-emberei.../