40 éves a Napfény Nyugdíjas Klub

A közelmúltban ünnepelte alapításának negyvenedik születésnapját a mórahalmi Napfény Nyugdíjas Klub. A bulin is ott voltunk, de most a dolgos hétköznapokra voltunk kíváncsiak, ezért a klub elnökéhez látogattunk el, ahol négyen a szombati röszkei töltöttkáposzta-főző versenyre készültek.

Nagy buli volt májusban a mó­­rahalmi Aranyszöm Rendezvényházban. Megalakulásának negyvenedik évfordulóját ünnepelték a zsúfolásig megtelt nagyteremben a Napfény Nyugdíjas Klub és a társklubok tagjai. A buli kiváló hangulatban telt, volt pálinka, Unicum és remek csülökpörkölt is. Az ünneplés után két hónappal Ótott Kovács Józsefné Margó néni, a klub elnökének konyhájában ültünk le beszélgetni és egy kis múltidézésre, miközben a hordónyi, házilag savanyított káposzta illata lengte be a helyiséget.

Körömmel és bőrrel gazdagítják

Ég a keze alatt a munka – mondtam az egyik asszonynak, aki egy disznókörmöt tisztít kis kézi lángszóróval.

Ez adja meg a bukéját, a sava-borsát. Abalével öntenénk fel, ha lenne, de így annak hiányában körömmel és bőrrel gazdagítjuk a töltött káposztát – magyarázták az asszonyok, akik a szombati XXVI. Nemzetközi Töltöttkáposzta-főző Versenyre készültek - tudósításunkat a versenyről itt olvashatják. – Egy sor káposzta, rá a köröm, a töltött káposzta és a tetején a bőr, az a fedő – mondták. Ők már csak tudják, évek óta így csinálják, és a kezdetektől állandó résztvevői a röszkei falunap főzőversenyének. A legutóbbiról, még 2019-ben, az első díjat és a zsűrielnök különdíját is elhozták. Idén is hasonló, vagy még jobb eredményben reménykednek.

Múltidézés kakaós kaláccsal és házi baracklekvárral az idén negyvenéves mórahalmi Napfény Nyugdíjas Klub elnökénél, Ótott Kovács Józsefné Margó néninél.
Forrás: Arany T. János

Óvónő és népművelő alapította a klubot

De nem csak a töltött káposzta miatt jöttünk össze Ótott Ko­vács Józsefné Margó néni otthonában, hanem azért is, hogy az idén negyvenéves Napfény Nyugdíjas Klubról beszélgessünk. 1982. május 23-án Szerényi Julianna óvónő és Molnár Gabriella népművelő szervezésében alakult meg a Napfény Nyugdíjas Klub Mórahalmon. Közös névnapok, kirándulások, ismeretterjesztő előadások, ünnepek és számtalan kö­­zösségi esemény jellemezte akkor is és most is a klub életét. A lelkes csapatot 1998 óta Ótott Kovács Józsefné Margó fogja össze. Most harmincan vannak, amikor át­vette a klub vezetését, ötvenket­ten voltak. A csökkenő tag­­létszám egyik oka, hogy sokan nyugdíj mellett is dolgoznak, nincs idejük a klubéletre.

A támogató helyi önkormányzat

A klubélet pedig pezseg. Hagyományosan kéthetente hétfőnként találkoznak, aminek az az oka, hogy negyven évvel ezelőtt azon a napon nem volt adás a tévében. Az ünnepeket együtt is megtartják, gyakoriak a névnapi, születésnapi köszöntések is. Itt azért szóba került a mindenkit egyre sújtó infláció, egyre nehezeb­ben tudják ki­gazdálkodni a bu­­szos utazásokat és a nagyobb vendéglátásokat. Még szerencse, hogy az önkormányzat sok mindenben támogatja a klubot.

Nagy bulival ünnepelték alapításuk negyvenedik évfordulóját a mórahalmi Napfény Nyugdíjas Klub tagjai. A fotón Ótott Kovács Józsefné Margó néni, a klub elnöke és Duka Félix.


Sokaknak ablak a világra

– Amikor mentek kirándulni, velük tartottam, kísérőként vettem részt. Sok idős számá­­ra ez a klub jelentette az ablakot a világra. Sokan még Szegeden sem jártak – mesélte az elnök, miközben egy kis kakaós kalácsot és házi baracklekvárt tett az asztalra, és előkerültek a régi albumok, újságkivágások. A röszkei ver­­senyen a klubot régóta négyen, Margó néni, Kántor Józsefné, Szabó Ferencné és Nagymélykúti Nándorné képviselik. Azt mondják, ők mindig hadra foghatók, és szeretik is csinálni.

Hosszas előkészület a versenyre

A szombat kora reggeli hat órás gyülekező előtt azért még volt dolguk bőven. Sokan nem is sejtik, amikor körbenéznek egy főzőversenyen, hogy mennyi munka előzi meg azt a pillanatot, amikor a bogrács alá gyújtanak a résztvevők. A munka már egy héttel ezelőtt elkezdődött. A több mint húsz kiló édes káposztát a múlt hét pénteken kezdték el egy nagy műanyag hordóban savanyítani. A versenyre kapott húshoz hozzáteszik még a saját darált húsukat a zsírosság kedvéért, mert úgy szeretik, ha szaftos az a töltelék, és könnyen összeomlik, villával is lehet vágni belőle. Legalább 150 töltött káposzta készült Röszkén, mert hétfőn névnapozás lesz.

Forrás: delmagyar.hu