A jövőben még több polgárőr végez majd határvédelmi munkát – Mórahalmon tanácskoztak a hétvégén

Az Országos Polgárőr Szövetség Határvédelmi Polgárőr Tagozat tagjai találkoztak és értékelték az elmúlt évet szombat délelőtt a mórahalmi Kolo Szerb Kulturális Központban. A rendezvényen négy megye – Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Békés és Baranya – polgárőr szövetségeinek vezetői képviselték magukat. A találkozón a rendőri vezetők mellett részt vett Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere is.

Csorba Sándor, a Határvédelmi Polgárőr Tagozatot elnöke elmondta, a munkatervükben szerepel, hogy minden évben összegzik az elmúlt év tapasztalatait, beszámolnak a történtekről. Tavaly a járvány miatt ez elmaradt. – A polgárőrség évtizedes tradíciókra visszatekintő, önkéntes szervezet. Az egyre növekvő migrációval együtt jelentősen megnövekedett a határvédelemben résztvevő polgárőrök szolgálatellátása is, ami tavaly több mint 160 ezer órát jelentett a határ mentén és közel 7000 migráns elfogásában nyújtottak segítséget a rendőrségnek – ismertette az elnök.

Szóba került az is, hogy már hivatalos, a kormány az eddiginél fokozottabban bevonja a polgárőröket a határőrizeti feladatokba a Magyarország déli határán fokozódó migrációs nyomás kezelése érdekében. A döntésről szóló kormányrendelet a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg. Ezzel kapcsolatban Csorba még nem tudott konkrétumokat mondani, de az biztos, hogy a jövőben még több polgárőr végez majd határvédelmi munkát. Az aktuális helyzetről annyit mondott, százasával jelennek meg nap mint nap a migránsok, növekszik a migráció és az elkövetett tiltott határátlépések száma.

Fotó Duka Félix