A jövőre készül Mórahalom

Mórahalmon korszerű, komplex hulladékgazdálkodási és hulladéklogisztika rendszer épül. A cél, hogy a jövőben a változó hulladékgazdálkodási rendszerben a lehető legkorszerűbb szállítási, gyűjtési, válogatási és újrahasznosítási technológiákat tudják alkalmazni.

Modern hulladékválogató-üzem épül Mórahalmon. Erről Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere beszélt a Facebook nevű közösségi oldalra feltöltött videójában.

Mórahalom járása, amely a járásszékhely mellett még tizennégy települést foglal magában, egy átfogó hulladékgazdálkodási, hulladéklogisztikai fejlesztés célterületévé vált – jelentette ki a polgármester a helyszínen rögzített videóban, amelyen egy hatalmas építkezés előtt beszél.

A mögöttem látható beruházás az egyik legnagyobb eleme ennek a programnak. Megépül egy 1400 négyzetméteres hulladékválogató üzem a hozzá tartozó 150 négyzetméteres szociális blokkal, megépül egy 300 négyzetméteres bálatároló hídmérleggel. 1500 négyzetméternyi térbetonnal egészül ki a jelenlegi hulladékudvarunk a rekultivált, valamikori szeméttelep mellett – sorolta a polgármester.

A jövőre készül Mórahalom

Elmondta még azt is, ezenkívül a környező településeken is kisebb hulladék-újrahasznosító központok épülnek eszközökkel, felszerelésekkel, technológiai berendezésekkel. Különböző méretű kukákkal fog gazdagodni a járás.

Mindennek eredményeképpen megvalósul az a komplex hulladékgazdálkodás, hulladéklogisztikai rendszer, aminek köszönhetően a lakosság szelektíven tudja gyűjteni a hulladékot, elkülönítetten a kommunális hulladékot, a zöldhulladékot és ennek az egész folyamatnak az eredményeként egy válogatásra alkalmas hulladékáramlatot tudunk kialakítani, amely következtében egyrészt a hulladékgazdálkodás rendszere nem csak ennek a járásnak, hanem az egész országnak változik. Másrészt pedig tudatosabbá válik a környezetgazdálkodásunk hulladékgazdálkodási alapeleme, hiszen a hulladékokkal terheljük leginkább a környezetet. Ennek az újrahasznosítása, a gazdasági életbe való újra beforgatása, az úgynevezett körforgásos gazdaság kialakítása az ország stratégiai céljai között szerepel, ehhez csatlakozik Mórahalom járása a tizennégy település együttműködésében annak érdekében, hogy a lehető legkorszerűbb szállítási, gyűjtési, válogatási és újrahasznosítási technológiákat tudjuk alkalmazni – tájékoztatott Nógrádi Zoltán polgármester.

Forrás: delmagyar.hu