A kiállítás, amelyet mindenkinek látnia kell: „Az első világháború – alulnézetből”

Országos, sőt térségi szinten is kiemelkedően egyedi és értékes beltéri kiállítás tekinthető már meg a mórahalmi Ezer Év Parkjában. A közel 500 relikvia és műtárgy olyan részletgazdag módon tárja elénk az első világháborút, melyet ezidáig nem igazán lehetett látni.

A gyűjtemény egyes tartalmai felbecsülhetetlen értékűek, s érzékletesen bemutatják, hogy a hétköznapi ember szemszögéből, azaz alulnézetből milyen is volt az első nagy világégés. A műtárgyak segítségével minden olyan front és földrajzi érintettség megjelenik, amelyeken vagy harcoltak, vagy hadifogságba estek a magyar katonák. Ezek sorában az itáliai front (Doberdó pl.) nagyon részletgazdag bemutatású, rengeteg tüzérségi akna, közel- és távolharci fegyver, kitüntetések, csapatjelvények lettek begyűjtve. De láthatunk tiszti leveleket szibériai hadifogságból, avagy magyar katonai emlékeket a távoli Szamarkandból, hadirokkantak által készített alkotásokat vagy például József főherceg aláírásával ellátott levelet is.

A relikviák elképesztő hitelességgel mutatják be az első világégés mindennapjait, amelyet mindenkinek látnia kell. A kiállítás hivatalos megnyitó ünnepségével, a tárgyakhoz kapcsolódó folyamatos képes-videós bemutatókkal és Fodor István kurátor élménydús tárlatvezetéseivel kapcsolatban minden információ az Ezer Év Parkja facebook oldalán jelenik meg legelőször. Az installáció és a Park kültéri tartalmai a hét minden egyes napján, 8 és 16 óra között, majd 2024. március 15-től pedig már 10-18 óra között látogatható meg.