A kormány hivatalosan is bevonta a polgárőröket a határőrizetbe

Immár hivatalos, hogy a kormány az eddiginél fokozottabban bevonja a polgárőröket a határőrizeti feladatokba. A döntésről szóló kormányrendelet a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg. Egyelőre április 30-ig rendelkeztek a feladatokról.

Intézményesítette a kormány a polgárőrök bevonását az illegális migráció elleni küzdelembe. A szerdai Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány egyetért az Országos Polgárőr Szövetség tagegyesületei állományának határőrizeti feladatokba történő bevonásával a Magyarország déli határán fokozódó migrációs nyomás kezelése érdekében, továbbá egyetért a feladat végrehajtásába bevont polgárőrök határőrizeti tevékenységének ellátásához szükséges források biztosításával is.

Egyben felhívja a pénzügyminisztert, hogy – a belügyminiszter bevonásával – gondoskodjon az egyelőre várhatóan április 30-ig végrehajtandó feladatok ellátása érdekébe egyszeri jelleggel 371 478 160 forint biztosításáról.

Az Országos Polgárőr Szövetség az egyetlen olyan civil szervezet, amely részt vesz az illegális migráció elleni küzdelemben. A Határvédelmi Polgárőr Tagozat 2016-ban alakult a határ menti polgárőr egyesületeket, szervezeteket összefogva, így jelenleg mintegy 2500 fővel vesznek részt az illegális migráció elleni küzdelemben.

A fokozódó migrációs nyomás miatt tavaly ősz óta az ország más polgárőr szervezeteitől is érkeztek önkéntesen, szabadidejükben, saját költségen polgárőrök elsősorban a migrációval leginkább sújtott magyar-szerb határra.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója idén január elején jelentette be, hogy egyeztetések kezdődnek a polgárőrök intézményesített bevonására a határőrizeti feladatokba.

Az OPSZ januárban hagyta jóvá első féléves munkatervét, amiben kiemelten szerepel a határvédelem.

“A déli határainkon megerősödő migráció okozta kihívások miatt folyamatos a Határvédelmi Polgárőr Tagozathoz tartozó egyesületek technikai fejlesztése, és intenzívebbé válik a vendég polgárőrszolgálat” – fogalmazták meg a munkatervben.

Az egyeztetések során merült fel, hogy a vendég polgárőrszolgálat plusz költségeit kompenzálni kellene az önkéntesek számára, akik az ország más részeiből saját költségen jutnak el a határra, ahol az akár háromnapos szolgálat során étkezniük és pihenniük is kell. A kormány elfogadta a kérést.

A Magyar Nemzet értesülései szerint az OPSZ vendég polgárőrszolgálatot végző tagjai minden esetben a helyi – például a röszkei, mórahalmi, vagy éppen az ásotthalmi -, a terepet kiválóan ismerő polgárőrökkel közösen járőröznek az illegális migránsok sújtotta határ menti területeken, mezőkön, erdőkben, tanyavilágban. A polgárőrök határvédő munkáját a velük együttműködő rendőrök és katonák is maximálisan elismerik. Mint azt egyikük lapunk munkatársának korábban megfogalmazta: “a polgárőrök a szemünk és a fülünk a határmenti térségben”.

Akkor érthető csak igazán ez a vélekedés, ha tudjuk, a kritikus határszakaszon számos egykori határőr, illetve határrendész, erdész és hivatásos vadász is szolgál polgárőrként, olyanok, akik valóban ismernek – ahogy mondani szokás – minden fűszálat a térségükben. A terepismerettel rendelkező polgárőrök leterheltsége azonban már akkora volt, hogy elengedhetetlenné vált a vendég polgárőrszolgálat rendszeresítése. A migrációnak leginkább kitett határszakaszokon nem ritka, hogy egy-egy polgárőr száz órán felül is szolgálatot teljesít szabadidejéből.

forrás: opsz.hu