A lakHAtás éRDekében – Leromlott városi területek rehabilitációja Mórahalmon

 A projekt célja, hogy az akcióterületen – azon belül különösen szegregációval veszélyeztetett területen – élők életkörülményei jelentősen javuljanak.
TOP-4.3.1-15-CS1-2016-00002
Támogató Szervezet: Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága

Közreműködő szervezet: Magyar Államkincstár Csongrád Megyei Igazgatósága
Kedvezményezett: Mórahalom Városi Önkormányzat
Projekt elszámolható összköltsége: 133.978.765 Ft
A támogatás intenzitása 100%
Megítélt támogatás: 133.978.765 Ft
A projekt időbeli ütemezése: 2017. 11. 01. – 2018. 10. 31.

A projekt célja, hogy az akcióterületen – azon belül különösen szegregációval veszélyeztetett területen – élők életkörülményei jelentősen javuljanak. A cél megvalósítása érdekében tervezett beavatkozásokkal a település jelentős fejlesztéseket hajt végre a helyi társadalmi kohézió erősítése érdekében. Ezek alapján az akcióterület átfogó és specifikus céljait az alábbiak szerint foglalhatjuk össze:

Átfogó cél: A telepszerű körülmények között élő lakosok életkörülményeinek javítása, a hátrányos helyzetűek szociális készségének javítása foglalkoztathatóságuk fejlesztésére irányuló tevékenységekkel. Integrált, szociális jellegű rehabilitáció a település lakófunkciójának erősítésével, környezeti állapotának, közösségi funkciójának és közbiztonságának javításával.

Specifikus célok: Akcióterületen kívüli beavatkozási helyszínen szociális bérlakásként funkcionáló lakások kialakítása. Az akcióterületen élő hátrányos helyzetű lakosok foglalkoztathatóságának javítása közösségi kert kialakításával. Az akcióterület közbiztonsági funkciójának javítása polgárőrségi mobil konténer létrehozásával és a települési térfigyelő kamerarendszer akcióterületi fejlesztésével. Az akcióterület szegregációval veszélyeztetett területén élő lakosainak az újonnan kialakított szociális bérlakásokba való költöztetése. A költöztetés előkészítő közösségi tevékenységekhez szükséges közösségi létesítmény biztosítása. Az akcióterület környezeti állapotának javítása.