A lovaskultúráról forgat filmet a mórahalmi tévé

A lovaskultúrát és lovasszínházat népszerűsítő kisfilmsorozatot készít a Móra-Net TV. A lovaglás mint magyar nemzeti hagyomány mellett a lovassport kulturális vonatkozásait is bemutatják a négyrészes sorozatban.

A Móra-Net TV stábja egy nyertes pályázatnak köszönhetően négy, egyenként 10-15 perces kisfilmet forgat novemberben, amivel a lovas kultúrát és lovasszínházat szeretnék népszerűsíteni. Veszelka Krisztina, a mórahalmi televízió és a sorozat szerkesztő-riportere elmondta, Mórahalom neve las­­san országosan is összeforr a lovasszínházzal és a Nemzeti Lovas Színházzal, így egyre többet foglalkozik a város a lovaskultúra megismertetésé­vel. A négy film összefüggő so­­rozatot alkot, amikben szakértők segítségével mutatják be a lovaglást nemzeti hagyományként és kulturális látnivalóként.

– Ehhez két szakértőt hívtunk segítségül, egyikük Perényi János, a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület vezetője, lótenyésztő, egykori díjugrató, illetve Pintér Tibor, a Nemzeti Lovas Színház vezetője. A történet egyszerű: a ló és ember évszázadokon át elválaszthatatlan volt egymástól. De ez a kapcsolat a 20. században teljesen átalakult, és mára már csak sportolásra és hobbicélokra tartanak lovakat – magyarázta a szerkesztő. A műsorban elhangzik majd, hogy a szakértők szerint szerencsére nagyon sok lóbarát van még hazánkban, így várhatóan nem csökken az ország lóállománya. A lovaskul­túra megőrzésében pe­­dig a lovasszínháznak is fontos szerepe van.

A lovasszínházat és a lovaskultúrát népszerűsítő filmsorozatot forgat a Móra-Net TV stábja. Pintér Tibor, a Nemzeti Lovas Színház vezetője a lovasszínházról beszél a műsorban. Fotó: Duka Félix

– Ezeket a témaköröket járjuk át a filmekkel, amelyekben megmutatjuk, mit jelent a lovasszínház, és hogyan alakult ki. Kiderül, mit kell tudnia egy jó lovas színésznek, melyik lóból lehet színházi szereplő. Egy külön rész csak a szabad­idomítással foglalkozik, ami a lovasszínház és a lovassportok egy új irányzata. A filmek reményeink szerint sokakban keltik majd fel az érdeklődést a lovak és a lovasszínház iránt. Akik már jól ismerik ezt a mű­fajt, azok a kulisszák mögé te­­kinthetnek be, ha megnézik a dokumentumfilm-sorozatot. A filmek novemberben készülnek és karácsonykor lesznek láthatók a Móra-Net TV-ben – tette hozzá Veszelka Krisztina.

Forrás: delmagyar.hu