A mórahalmi gyógyító víz

 A napjainkban Mórahalomra látogató turisták ámulva hallgatják, hogy milyen régóta működik a fürdő intézménye a városban. Sokan nem is gondolnák, hogy a helyiek már a 60-as évek óta igyekeznek kihasználni a föld mélyéről feltörő, értékes termálvizet.
 Az akkor még Városi Fürdő néven ismert létesítmény történetének első mozzanata az 1960-ban fúratott 660 m talpmélységű termálkút volt, amely jelenleg is üzemel.

A kút, a Pannon őstenger üledékrétegeiből nyeri alkáli-hidrogénkarbonátos vizét. A 39,5 °C-os, ásványi anyagokban gazdag, jódos jellegű víz 1999-ben kapta meg hivatalosan a gyógyvíz minősítést, ám előtte is betegek ezreinek segített a gyógyulásban. Fürdőkúrában kopásos és gyulladásos izületi, illetve gerincbetegségek, izomreuma valamint nőgyógyászati megbetegedések kezelésére, ivókúraként fogszuvasodás, valamint gyomor és bélhuzam idült hurutos megbetegedéseinek kezelésénél is jól felhasználható. A meleg víz fokozza az ízületek, izmok, szervek anyagcseréjét, meggyorsítja a vérből tápanyagok felszívódását, fokozza a sejtekből a salakanyagok leadását. A termálvízben található ásványi anyagok a bőrön keresztül felszívódnak, egyenként jellemző speciális jótékony hatásukat ezáltal fejtik ki. A vízben a beteg ízületek gyógyító hatású átmozgatása a felhajtó erő miatt jóval könnyebb.

Mórahalom városa lehetőségeihez mérten évek óta folyamatosan fejleszti és bővíti egészségügyi szolgáltatásait. A fürdő 2004-ben teljesen megújult és a változásoknak köszönhetően új nevet és megújult arculatot kapott. A térség „Térd- és Vállcentrumaként” működő Erzsébet Gyógyfürdő fejlesztéséből azonban egy újabb termálkút fúrása sem hiányozhatott.

Az 1300 m talpmélységű kút vize az ásványvíz minősítés hosszú folyamatán már átesett, így 2007. óta „Árpád víz” néven szolgálja a létesítményt. Az „új” kút vize a „régi” kút vizéhez hasonlóan jelentős mennyiségű ásványi anyag tartalommal rendelkezik, ám a 67,5 °C-os hőmérsékletének köszönhetően a teljes komplexum fűtését is ellátja.

Az „Árpád víz” gyógyvízzé nyilvánítása jelenleg is zajlik, melynek keretében reumatológiai vizsgálatsorozat kezdődött meg a fürdő gyógyászati részlegét is üzemeltető Móra-Vitál Kht. szervezésében. Ennek során az évek óta krónikus térdízületi kopásos megbetegedésben, az úgynevezett térd-arthrósisban szenvedő betegek kezelése folyik reumatológus szakorvos irányítása alapján.

A betegek kezelési eredményeinek vizsgálata és összegzése képezi az alapját a gyógyvíz hatékonyságának.

A vizsgálatsorozat mihamarabbi eredményes lebonyolításához az Önkormányzat tisztelettel kéri mindazok közreműködését, akik röntgenvizsgálattal is igazolt, krónikus térdfájdalommal, mozgásnehezítettséggel járó térdízületi kopásos betegséggel küszködnek. Akik szeretnének részt venni a vizsgálatsorozatban, keressék fel háziorvosukat, aki beutalót ad a mórahalmi reumatológiai szakrendelésre. A mórahalmi szakrendelésen a kezelést a vizsgálatsorozat részeként soron kívül és vizitdíj mentesen lebonyolítják. A segítő közreműködést az Erzsébet Gyógyfürdő egy 20 alkalomra szóló ingyenes bérlettel köszöni meg.

A négy csillagos Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő gyógyvízének hatását európai szintű gyógyászati szolgáltatások teszik teljessé. Bízunk benne, hogy a gyógyvíz minősítés sikeres lezárását követően még több vendég gyógyulását segíti elő a mórahalmi gyógyító kincs, az „Árpád víz”.