A pünkösdi királyok és királynék nyomába eredtünk az Ezer Év Parkjában

A kézműves foglalkozás, a kvíz és a koncert közben egy ingyenes mini szakvezetést is kaptak a látogatók az Ezer Év Parkjában. Így derült ki, hogy miért jött létre a csíksomlyói búcsú és Debrecenből miért épp a kollégiumot hozták el miniben.

– A pünkösd alkalmából szervezett események közül az egyik legközismertebb a csíksomlyói búcsú. De azt csak kevesen tudják, hogy a búcsú kiváltó oka Szapolyai János fiától, János Zsigmondtól ered. Ugyanis ő apja halála után fiatalon került hatalomra, és ekkor, az 1560-as években terjedt el az unitariánus hit Székelyföldön is, emiatt pedig ő tűzzel, vassal harcolt a katolikus székelyekkel. Azonban ők az 1560-as évek második felében visszaverték a hittérítő támadását. Erre reflektálva alakult ki a csíksomlyói ünnepség, vagyis az összmagyarság vallási ünnepe – többek közt erről adott számot Fodor István múzeumpedagógus egy mini szakvezetésen pünkösdvasárnap.

A mórahalmi Ezer Év Parkjában egész hétvégén a pünkösdi királyokról és királynékról szólt minden, a vasárnapi ingyenes szakvezetésen pedig pünkösd arcai, és a történelmi múlt érdekességei kerültek előtérbe, miközben Fodor István a látogatókat az ünnep lényegéről is tájékoztatta.

– Pünkösd ott van a három legjelentősebb keresztény ünnep között, mert az első pünkösd volt az őskeresztény közösség létrejöttének az alapja. Igazán a második vatikáni zsinat után emelkedett a fontos vallási ünnepek közé

– mutatott rá. A park tokaji területéhez érve elmondta, régen néphagyomány is kötődött ehhez a két naphoz, hiszen elődeink szerint ha pünkösdkor jó a termés, akkor jó lesz a bor, a hegyalja pedig elég neves volt a jó borról már a Rákócziak korában is.

Fodor István a Debreceni Református Kollégiumról is mesélt érdekességeket, hiszen mielőtt az intézmény létrejött volna, hazánkban a társadalmi hovatartozás nagyban meghatározta, hogy ki tanulhatott. A kollégium újító volt, a rektornak nem számított ki milyen családból jött, kompetencia alapon vette fel a diákokat. Megtudtuk, a kollégiumban zajló oktatás erején keresztül vált a kálvinista Rómává Debrecen, éppen emiatt a mórahalmi parkba nem a református nagytemplomot, hanem a kollégiumot hozták el miniben.

Forrás: delmagyar.hu

Fotók: Kuklis István