A Vajdaságba viszi az iskola hírét

Szerdán a vajdasági moholi általános iskola két hetedikes és egy nyolcadikos osztályának, majd a kispiaci Kárász Karolina Általános Iskola végzőseinek tartott bemutatkozó órát a mórahalmi Tóth János szakképző iskola igazgatóhelyettese, Kismarczi Zsolt.

Öt nap alatt nyolc vajdasági általános iskolát keres fel Kismarczi Zsolt, a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola és Garabonciás Kollégium általános igazgatóhelyettese, aki az iskolájukról tart bemutatkozó előadásokat. A legtöbb helyen majdnem szükségtelen a bemutatkozás, mert a Tóth János diákjainak nagy része vajdasági, minden iskolában akad egy ismerős vagy testvér, aki a homokháti városban tanul.

Nemzetstratégiailag is fontos

– Sok tanuló érkezik hozzák a Vajdaságból. Annak a jelentősége, hogy a határon átlépünk és bemutatjuk iskolánkat, az, hogy a gyerekek, családok, akik anyaországi iskolában tervezik a továbbtanulást, információt kaphassanak rólunk. Iskolánk speciális vonása, hogy határvárosban található, ahol magyarként önmagunk szomszédai vagyunk. Másik, hogy kisvárosi iskola vagyunk hasonló életfeltételekkel, körülményekkel, mint ahonnan a határon túli diákok érkeznek. Nemzetstratégiai szempontból fontos küldetése iskolánknak, hogy azokat a határon túli magyar gyerekeket segítsük szakmához, akik az otthonuk közelében szeretnének tanulni, és a végzettség megszerzése után a hazatérést és a megszerzett tudás otthoni hasznosítását tervezik – indokolta a mórahalmi szakképző határon túli népszerűsítését An­­gyalné Kovács Anikó, a Tóth János szakképző intézményvezetője.

Matekóra helyett bemutatkozó

Szerdán 7.30-kor kezdett Moholon, 11-kor találkoztunk vele Kis­piacon a Kárász Karolina Általános Iskolában, ahol csat­­lakoztunk a bemutató órához, majd fél egykor a horgosi is­­kolában fejezte be a munkát Kismarczi Zsolt. Kezdés előtt a kispiaci iskola tanárijában az egyik pedagógus azért szabadkozott, mert a nyolcadikos fiúk nagy része Magyarkanizsára utazott községi kézilabdaversenyre. A tizenhét végzősből tízen hallgatták végig az interaktív előadást. A gyerekek ma­­tematikaóra helyett vettek részt a tájékoztatón, aminek kifejezetten örültek. Kismarczi Zsolt lazán, viccesen kezdett a komolyabb témák előtt.

Csenge is ott folytatja a tanulást

Arra a kérdésre, hogy ki szeretne a mórahalmi szakképzőben továbbtanulni, egy kéz emelkedett a magasba. Almási Csenge bátyja, Kristóf informatikát tanul Mórahalmon, minden hétvégén hozzák-viszik, ezért az iskola nem ismeretlen a nyolcadikos lány számára.

– Jók a tanárok, jó a kollégium, az egész iskola jó hatást kelt bennem – foglalta össze Csenge, aki felszolgáló szeretne lenni. Hogy mennyire népszerűek a határ közeli iskolák, arra jó példa, hogy Csenge padtársa, Kovács Kitti szeptembertől a Bedőben, az ásotthalmi erdészeti iskolában folytatja tanulmányait.