A vízvisszapótlás volt terítéken szombat délben Mórahalmon

A Homokhátság gazdáinak tartottak konferenciát szombat délben arról, hogy hogyan működik a Homokhátság vízpótló rendszer, milyen fejlesztések zajlanak a térségben. Farkas Sándor miniszterhelyettes tájékoztatta a gazdákat a legfontosabb tudnivalókról.

Az utóbbi időszakban egyre többet hallunk arról, hogy mekkora szükség van a Homokhátság vízpótló rendszerének kiépítésére. Az idei évben tapasztalt aszály is alátámasztja, hogy az öntözés elengedhetetlen a családi gazdaságok fennmaradása érdekében. Éppen ezért szombaton egy konferencián tájékoztatták a gazdákat a mórahalmi Aranyszöm Rendezvényházban a fenntartható öntözési lehetőségekről és a Homokhátság vízpótló rendszerének működéséről.

– A mezőgazdaság jövője szempontjából az öntözésfejlesztés megkerülhetetlen, ezért az öntözéses gazdálkodás elősegítésére az Agrárminisztérium egy intézkedéscsomagot készített, amely egyik része az öntözéses gazdálkodástól szóló törvény, másik része pedig a konkrét célok megvalósítását segítő pályázati felhívások. Azt tapasztaljuk a gazdálkodók részéről, hogy a jelenleg öntözött mintegy 100 ezer hektár dupláján is öntöznének. Ehhez összefogás kell, ezért jöttek létre az úgynevezett öntözési közösségek. A Homokhátság területén eddig 42 öntözési közösség alakult– mondta el Farkas Sándor miniszterhelyettes, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára.

Közölte, folyamatban van a Mórahalom és térségét érintő öntözésfejlesztési projekt is, melynek jelenleg az utolsó üteme zajlik. A munka során 32 kilométeres, a Tisza folyótól a mórahalmi végső leadási pontig tartó teljes nyomvonal kiépítés hiányzó elemeinek kiépítése történik meg.

Mihálffy Béla, Csongrád-Csanád megye 2-es választókörzetének országgyűlési képviselőjelöltje is jelen volt a szombati konferencián. Elmondta, az elsivatagosodást meg kell állítani, és ha bizalmat kap április 3-án a választóktól, akkor minden liter vízért és minden forintért küzdeni fog.

Mórahalom polgármestere, Nógrádi Zoltán arról beszélt az eseményen, hogy a kormány 2 milliárd forintot biztosít arra, hogy a jelenleg Zákányszéknél lezáruló vízpótlásos rendszert tovább bővítsék, hogy az a teljes Homokhátságon kezelje az elsivatagosodást. Hangsúlyozta, víz nélkül nem tudják meghatározni a Homokhátság jövőképét meghatározni.

Forrás: delmagyar.hu