Ahol egész évben lenyűgöző a táj – a Banditanyán jártunk

Mórahalom határában, fákkal, bokrokkal szegélyezett földúton jutunk el a Banditanyára. Gyönyörű a táj, igazi kora őszi színek, szikrázó napsütés, bárányfelhők, a közelben elvétve egy-egy épület, távolabb aprónak tűnő autók a főúton.

Klasszikus tanya tárul elénk, az előkertben alacsony gyümölcsfák szép sorban, kutya csaholása, fakerítés. Mögötte hófehér ház nádtetővel, zöld ablakkerettel, tájba illő stílusban. Mintha csak a múltba utaztunk volna vissza. A gazda, Gyurákovics András fogad bennünket, ő a tanya névadója. Jó ideje itt él már pedagógus feleségével és két gyermekével.

– Már fiatalon is tetszett ez az életforma. Gyerekkoromban ugyan Baján, a városban éltünk, de volt tanyánk, lovakkal, egyéb állatokkal. Ahogy felnőttem, a vidék mellett döntöttem. Mórahalmon kezdtünk el a feleségemmel keresgélni, amikor is kiderült, hogy az édesapám barátja éppen árulja ezt a tanyát. Gyerekként gyakran jártam itt, nagyon szerettem, így egyértelmű volt, hogy ezt vásároljuk meg. Akkor még csak a régi, kis épület volt meg, abból lett végül a vendégház, magunknak pedig építettünk egy lakóházat, megtartva a stílust, követve a hagyományos formát. Kívül autentikus, belül azonban – ahogy a vendégház is – nem nélkülözi a modern technikát. Van internet, tévé, minden, ami a mai kor igényeinek megfelel. A bútorok, a berendezési és dísztárgyak azonban a tanyasi élet lenyomatai.

András gazdálkodó, főállásban viszi a tanyát, régen lovakat, teheneket is tartottak, mára a kecskék maradtak, sajtot készítenek a tejükből. A háztól nem messze lévő földjeiken, kaszálóikon is dolgozik saját traktorjával. Felesége, Gyurákovicsné Szőke Mária a tanítás mellett a vendégházért felel. Mint mondja, a szezon lassan véget ér, általában a vakáció kezdetétől az őszi szünetig jönnek a pihenni vágyók, többnyire városi családok gyerekekkel. Nagyon élvezik a csendet, a nyugalmat, az állatokat, a nagy teret.


– A városi embernek jól esik kiszabadulni, ráadásul innen a környék és Mórahalom összes kulturális attrakciója, vagy például a fürdő könnyen elérhető. A 130 éves épületet teljesen felújítottuk, szigeteltek az ablakok, könnyedén fűthető a ház, teljes értékű fürdőszoba, konyha és két szoba található benne. Internet és televízió is van. A kerthelyiségben bográcsban, tárcsán vagy grillen főzhetnek a vendégek, az udvaron hinta, csúszda, homokozó, labda és tollaslabda várja a gyermekeket. Nagy vágyunk, hogy megnyújtsuk a szezont, ezért gondolkodunk egy wellness-részleg kialakításán. De addig is várunk mindenkit szeretettel erre a mesebeli vidékre, ahol télen-nyáron a legnagyobb nyugalomban pihenhetik ki a hétköznapok fáradalmait.