Augusztus 17-ig gyűjtik a könyveket Mórahalmon a csíkszentmártoni gyerekeknek

Ugye, milyen jó belefeledkezni egy izgalmas könyvbe az árnyékos udvaron, vagy télen a jól befűtött szobában? A csíkszentmártoni gyerekek azonban sajnos nehezen jutnak minőségi kortárs magyar regényekhez, ismeretterjesztő albumokhoz.

Hogy ez ne így legyen, könyvgyűjtésbe fogott a mórahalmi Kapocs Népfőiskola. Az ötletgazda Kovács-Tanács Istvánné szakmai vezető, akivel a település könyvtárában beszélgettünk.

– Egy Erasmus-pályázat adott lehetőséget arra, hogy még tavaly Erdélybe látogassunk, ahol eljutottunk Csíkszentmártonba, Mórahalom testvértelepülésére is. Ott találkoztam a helyi általános iskola könyvtárosával, aki azt mesélte, hogy szinte csak régi könyveik vannak, nagyon szerény a kínálatuk és nincs is lehetőségük bővíteni, frissíteni azt. Számomra nagyon fontos az olvasás, így nem volt kérdés, hogy segítünk nekik abban, hogy az ottani gyerekek értékes magyar ifjúsági kortárs irodalomhoz és ismeretterjesztő könyvekhez jussanak.

Itt jön a képbe Mórahalom, vagy akár a környező települések lakossága. Ha valakinek van otthon olyan olvasmánya, amit szívesen elajándékozna, vagy van lehetősége vásárolni, nagy örömet szerezne vele a csíkszentmártoni gyerekeknek. Augusztus 17-ig várják a felajánlásokat az Aranyszöm Rendezvényházban, majd másnap indulnak vele a testvértelepülésre.

– Ez a gyűjtés több annál, mint hogy könyveket viszünk Csíkszentmártonba. Ösztönözni szeretnénk a gyerekeket az olvasásra, hiszen az internet nem adja vissza a papír illatát, vagy azt a világot, ahova egy izgalmas történet olvasása húz be bennünket. Mindezen túl ez a kezdeményezés a kapcsolatot erősíti a két település között, segíteni és adni pedig nagyszerű érzés.