Az eső ellenére sokan látogattak el a mórahalmi vásárba

Nagy volt a látogatottsága a mórahalmi Állat- és Kirakodóvásárnak, amely a járványhelyzet miatti kényszerszünet után vasárnap nyitotta meg újra kapuit a látogatók előtt. Az árusok zöme azonban a vásárlási kedvre panaszkodott: a látogatók többsége nézelődni, nem vásárolni érkezett.

A kitartó zápor ellenére tömegével érkeztek az érdeklődők a mórahalmi Országos Állat- és Kirakodóvásárra vasárnap. Az árusok lelkesen kínálták változatos portékáikat, többen közülük elmondták, alig várták, hogy végre kitelepülhessenek. A járványhelyzet miatt ugyanis az elmúlt hónapokban alig vagy egyáltalán nem volt lehetőségük áruik értékesítésére.

Kevés vásárló, sok nézelődő

Felföldi Gézáné 2000 óta állandó résztvevője a mórahalmi vásároknak: tyúkokat, csibéket, kis kacsákat és libákat kínált a látogatóknak. – Szerencsére sokan kijöttek a rossz idő ellenére is, de a hosszú szünet után jó, ha a takarmány költségét ki tudjuk árulni – mondta.

Tisóczki László kiskunmajsai állattenyésztő több más árussal a vásárlási kedvre panaszkodott.

– Sajnos inkább csak nézelődni jöttek ki az emberek, nem vásárolni. Pedig nagyon jó lenne, ha az összes malac elkelne, mert otthon is van még bőven, és drága az etetésük. Jó ideje nem tudtunk árulni a feleségemmel, ketten neveljük az állatokat, és már a tartalék tartalékát is feléltük – panaszolta.

Az állatvásáron a tyúkokat kilónként átlagosan 1200-1400 forintos áron kínálták, a malacok ára 17-24 ezer forint között mozgott. A borjúkért már mélyebben a tárcába kellett nyúlni: akadt Limousin borjú, melyet 360 ezer forintért lehetett hazavinni. A gyerekek kedvencei a nyulak és a kölyökkutyák voltak, de papagájt, halakat és egereket is kínáltak az árusok.

Gyorsan fogytak a finomságok

A rutinos látogatók elmondták, a kirakodóvásár ez alkalommal nem volt az igazi, a megszokotthoz képest ugyanis a kereskedőknek csupán körülbelül a fele települt ki. Azonban így is bőven volt miből válogatniuk a vásárlóknak. Fűnyírók, ruhaneműk, növények, ínyencségek, konyhai eszközök, dísztárgyak, bőráru, autóalkatrész és gyerekjátékok egyaránt kaphatók voltak.

– Nálam nagyon jó a forgalom, viszik a mézet. Tavaly is az első vásárok nagyon jól sikerültek. Aggódtam az eső miatt, de szerencsére nem rettentette vissza az embereket. Szerintem már mindenki ki van éhezve a programokra – mondta Szvák Attila csabacsűdi őstermelő, aki 11 éve foglalkozik méhészkedéssel.

Nemcsak a méz fogyott gyorsan: az ételárusoknál kígyózó sorban álltak a vásárlók. A sült kolbász tíz dekáját 500-600 forintért, a hurkát 400-500 forintért kínálták. Szintén 400 forint volt a sima lángos, egy kürtős kalácsért 800 forintot kértek. A vásári, kimérős édességek tíz dekáját zömmel 700 forintos áron adták.

Moszkvics és légpuska

Akadtak látogatók, akik határozott céllal érkeztek.

A mórahalmi Paksi Zsolt és felesége egy retro, pedálos Moszkvicsért látogatott el a vásárba. Alig tettek meg néhány métert, már találtak is egy zöldet. Rövid alkudozás után az üzlet megköttetett, boldogan vitték haza három hónapos kisfiuknak, Szabolcsnak. Elmondták, édesapja fényezi majd újra a járgányt.

A következő standnál egy férfi légpuskára alkudott, melyet húszezer forintért kínált az eladó. Az üzlet 17 ezer forintnál majdnem megköttetett, ám az utolsó pillanatban megérkezett a felesége, aki azonnal élt vétójogával. – Még csak az hiányozna, hogy nekiállj a lakótelepen lövöldözni a galambokat – mondta harsányan nem kis derültséget váltva ki szavaival a többi vásárló körében.

Forrás: delmagyar.hu
Fotó: Török János