Az infrafűtést bővítik az Ezer Év Parkjában Mórahalmon

A mórahalmi Ezer Év Parkja még 2019 végén 2,5 millió forintnyi támogatást nyert a „Mini Hungary Park turisztikai célú fejlesztése” című pályázattal, amelyből a makettek egy részének infrafűtését oldották meg.

Rózsa-Tóth Adrienn, a park in­­tézményvezetője lapunknak elmondta, hogy a kivitelezés 2020-ban két ütemben valósult meg. Kifejtette, az infrafűtés egyrészt az állagmegóvást segíti elő, másrészt téliesítve látogatóbarátabbá válik a park, hiszen a téli időszakban is látogatható marad az intézmény.

– Az infrafűtéseket le kellett tesztelni, ki kellett tapasztalni, hogy működnek, így most egy-­­másfél év távlatában úgy látjuk, hogy ezekben a makettekben kisebb bővítéseket kell végrehajtani, növelnünk kell a teljesítményt, mert nem minden elemükbe jutott el az infra. Most ezeknek a bővítését, teljesítményfokozását, javítását végzik el a kollégák, és tizenötödik makettként megjelent a budai vár, amely tavaly egy egész nagy felújításon esett át – magyarázta kérdésünkre az intézményvezető.

A parkban a téliesítés is mindig sarkalatos pont volt, mert a maketteket óvni kell a fagytól, a hótól, ami károsítja az épületeket. Korábban többféle megoldással próbálkoztak: beborították sátrakkal, kiállították intézményekbe zárt téren, de mivel szeretnének télen is vendégeket fogadni, fontos megoldaniuk, hogy látogatható legyen az összes makett, ne kelljen azokat letakarni, vagy elköltöztetni.

– Úgy néz ki, hogy az infrafűtés beválik, és amint lesz rá keret, szeretnénk bővíteni – tette hozzá Rózsa-Tóth Adrienn intézményvezető.

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Kuklis István