Az ország legjobbja a mórahalmi fiú

Domán Zaránd sokoldalú fiatalember. A nyolcadikos mórahalmi fiú harmadik éve vízilabdázik, továbbjutott a XXVI. Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási versenyen és a közelmúltban a „Szép magyar beszéd” országos verseny aranyérmét vehette át.

Domán Zaránd, a Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola 8.b osztályos tanulója a „Szép magyar beszéd” országos verseny aranyérmét vehette át. A versenyzők munkáját értékelő zsűri megítélése szerint Zaránd kiváló teljesítményt nyújtott: okosan, alapos módszerességgel alkalmazta a szabadon választott és a kötelező esszé felolvasásánál a felkészülés során elsajátított értő-értető szövegtolmácsolási technikákat. Zarándot sokoldalú, tehetséges fiúként jellemezték tanárai. Felkészítő tanára, Babai Gizella elmondta, ötödik-hatodik osztályban tanította Zarándot, és már akkor úgy látta, hogy igen értelmes fiatalember.

Az órai hozzáállása alapján, ahogyan nyilatkozik, meglátja a lényeget, ahogy beszélget, ezekből mind látszott, hogy belevaló, értelmes, logikus gondolkodású gyerek. Úgy gondoltam, hogy szót fogunk érteni és így is lett

– mondta a fiú irodalomtanára. Zaránd a „Szép magyar beszéd” verseny mellett másban is megmutatta tehetségét. Szerdán kapták a hírt, hogy továbbjutott a XXVI. Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási versenyen két másik mórahalmi diákkal együtt.

Zaránd rengeteget készült a versenyre tanárával. Két hónapon át minden héten kedden és csütörtökön hatodik óra után még egy órát foglalkoztak a szövegekkel.

Volt, amikor reggel első órában is találkoztunk, amikor nekem nem volt órám. Középiskolai versenyszövegeket töltöttem le és nyomtattam ki gyakorolni. Úgy ment a gyakorlás, hogy az idegen szövegre kapott 3-4 percet, vagy egy kicsivel többet, felolvasta, megbeszéltünk, hogy hova kell tenni a hangsúlyt, mi a mondanivalója az egyes bekezdéseknek. Ezek veretes, súlyos szövegek – magyarázta a pedagógus.

A szövegnek van egy szelleme és egy teste, ahogy beszélünk az a teste. A szép beszéd verseny az értelemről, a logikáról és az üzenet átadásáról szól – tette hozzá.

Fotó: Török János

Forrás: delmagyar.hu