Az Országos Polgárőr Szövetség évértékelő fórumot tartott Mórahalmon

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége és az OPSZ Határvédelmi Polgárőr Tagozata a 2022-es évet értékelő fórumot tartott Mórahalmon, a KOLO Kulturális Központban.

A rendezvényen több, mint százan jelentek meg, köztük az OPSZ vezetői, a határvédelemben aktív polgárőrök, rendőri vezetők, Dr. Polyák Zsolt, a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Dr. Balázs László rendőr ezredes az ORFK képviseletében, valamint az érintett települések polgármesterei.

A fórumot Batíz István, a Csongrád-Csanád Vármegyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke nyitotta meg, majd Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Beszédében elmondta, az elmúlt években a határ menti településekre nehezedő nyomást csak összefogással lehet kezelni. Ebben a munkában pedig az OPSZ szervezetei, a mezőőrök és a rendőrség közösen vett részt. Kiemelte, a folytatásra feltétlenül szükség van, a kialakított mechanizmusok működnek, így a Homokhátság települései részéről továbbra is kérik a kormány és a politika figyelmét.

Csorba Sándor, a Határvédelmi Polgárőr Tagozat elnöke a déli határszakasz megerősítéséről számolt be, valamint értékelte a 2022-es évet. Elmondta, tavaly a Magyar Kormány felkérésre, február 12-e és december 12-e között 15.602 polgárőr vállalt önkéntes szolgálatot a déli határ védelmében, közvetlenül a határsávban, a mélységi területeken, illetve az ország belsejében. A 10 hónap alatt a polgárőrök 161.837 szolgálati órát, ebből rendőrrel közösen, 45.522 órát teljesítettek, közreműködtek 15.858 határsértő és 17 embercsempész elfogásában.

Mihálffy Béla, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a Csorba Sándor által elmondott számok mögött hihetetlen munka van, ami nélkül sokkal nehezebb lenne a határ menti településeken élők helyzete.

Papp Renáta, Ásotthalom polgármestere felszólalásában megköszönte a polgárőrség munkáját, elmondta, a szervezet közbizalmat élvez, a lakossággal kiváló az együttműködésük, biztonságérzetet nyújtanak a településen, különösen a szórt tanyákon élőknek.

Az esemény záró értékelésében Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke hangsúlyozta, a 2022-es határvédelmi program rendkívül sikeres volt, történelmet írtak, a polgárőrség olyan mély gyökeret eresztett a határ menti településeken, hogy arra lehet építkezni 2023-ban is. Hozzátette, a polgárőrök hozzájárultak Magyarország és Európa biztonságához.