Az őszi évadra készül Mórahalom

Alig ért véget a mórahalmi Patkó Lovas és Szabadtéri Színház nyolcadik évada, már a jövő nyári előadásokat szervezik és az őszi, kőszínházi évadra készülnek a város befogadó színházának helyet adó Aranyszöm Rendezvényházban.

Hatalmas siker volt a mórahalmi Patkó Lovas és Szabadtéri Színház idei, nyolcadik évada. A Fehérlófia című darab szünetében Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere köszöntötte a lovas színház húszezredik látogatóját. Hamarosan pedig kezdődik a befogadó színházként működő Aranyszöm Rendezvényházban a város őszi színházi évada.

A ház története

A dinamikusan fejlődő Mórahalomnak régóta szüksége volt egy kulturális központra. A város lakói 2003. szeptember 18-án vehették birtokba az 1500 négyzetméteres épületet. Tervezője Palánkai Tibor Ybl-díjas építész volt. A rendezvényház 305 fő befogadására alkalmas színháztermével, 80 fős dísz- és a 150 fős báltermével nem csak a városi rendezvényeknek, konferenciáknak, hanem kiállításoknak is helyet ad.

Munkához igazított évad

Az ősszel kezdődő és tavaszig tartó kőszínházi előadásoknak nyolc éve ad helyet a rendezvényház, amely 2015 óta befogadó színházként működik. Mivel a térségben jórészt mezőgazdasággal foglalkoznak az emberek, ezért korán nem kezdhetnek, szeptember vége, október eleje hagyományosan a mórahalmi őszi színházi évad kezdete, amikor már nincs annyi munka a földeken. Volt amikor április végén is próbáltak előadást szervezni, de arra nehezebb volt becsábítani az embereket. Igény elsősorban a könnyedebb darabokra: vígjátékokra, musicalekre mutatkozik.

Színházjegy 200 forintért

– Négy előadást már meghirdettünk, ebből egy januári – mondta Sziliné Ferenczi Anna kulturális intendáns. Szeptember 30-án, pénteken Herczeg Ferenc Déryné ifjasszony című színjátékával kezdenek, amire a Déryné Programnak köszönhetően kedvezményes áron, 200 forintért lehet jegyet vásárolni. A Déryné Program 2020 tavaszán jött létre. Célja, hogy a kultúra ne csak a szűk elit kiváltsága legyen, hanem minden állampolgár hozzáférjen a minőségi előadásokhoz. Ezek sora Mórahalmon október végén Bacsó Péter A tanú című darabjával folytatódik, amely a Körúti Színház produkciója Kerekes József és Kautzky Armand főszereplésével. Színházjegyeket vásárolhatnak az Aranyszöm Rendezvényház irodájában munkanapokon 8-16 óráig, 0-24 óra között a Thermál Panzió recepcióján és a mórahalmi Tourinform Irodában.

Szeptemberi programok Mórahalmon

Szeptember 20-ig tekinthető meg Jankó György: Szélmalom című fotókiállítása az Aranyszöm Rendezvényházban munkanapokon 8-tól 16 óráig. Szeptember 10-én, szombaton a Futó-Dobó Lovasközpontban 9-től Szabadidős lovasverseny lesz, a belépés ingyenes. Szeptember 17-én, szombaton a KOLO Kulturális Központban 15 órától Frissen jó címmel főzőshowt rendeznek.