Az uniós agrárpolitikáról tájékoztatták a gazdákat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárminisztérium közös szervezésében szakmai fórumsorozatot rendeznek, amelynek pénteken Mórahalmon volt az első állomása. A gazdáknak szervezett rendezvénysorozaton az uniós közös agrárpolitika reformjának aktualitásairól, a gazdálkodókat érintő jövőbeni változásokról tájékoztatnak a szakemberek.

Zsúfolásig telt péntek délután a mórahalmi Aranyszöm Rendezvényház nagyterme, ahol Szél István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád-Csanád Megyei Szervezetének elnöke, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, Papp Zsolt György vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár és Cseh Tibor András, a Magosz szakmai titkára tartottak elő­adást a gazdáknak az uniós közös agrárpolitika aktualitásairól. A rendezvényen részt vett Mihálffy Béla, a térség országgyűlési képviselőjelöltje is.

Az uniós közös agrárpolitika aktualitásairól tartottak előadást a a homokháti gazdáknak – Fotók: Karnok CsabaFotók: Karnok Csaba

Szél István elmondta, a kö­­vetkező három hónapban mintegy 40 fórumot rendeznek országszerte. Az agrárkamara megyei elnöke megtisztelőnek nevezte, hogy Csongrád-Csanád megyében, Mórahalmon kezdődött az előadás-sorozat.

– A kamara által 2018-ban „Erősödő agrár- és élelmiszer-­gazdaság, jólétében gyarapodó vidék” című, Orbán Viktor mi­niszterelnök asztalára letett program rengeteg pontját meg tudtuk valósítani. A legfontosabb az agráriumban, hogy magyar kézben maradjon a magyar termőföld. Van még mit tenni, de összefogással, ahogy eddig, minden sikerülhet– fogalmazott.

– Másfél évtizedig gazdálkodtam őstermelőként, testközelből ismerem a gazdák problémáit, és tudom, hogy itt, a Homokhátságon az elsivatagosodás a legnagyobb probléma, vizet kell idehozni, hogy öntözni tudjanak a gazdák. Ez a projekt elindult, a kormány segít, már Zákányszéken tart a Tisza vize, és hamarosan Mórahalomra is elér. Fontos, hogy az öntözés megoldása után a helyben megtermelt árut helyben dolgozzuk fel, amelyhez komoly fejlesztések szükségesek a feldolgozóiparban, amit támogatni fogok. Bízok abban, hogy április 3-án a választók újra bizalmat szavaznak a Fi­desz-kormányzatnak, hi­­szen csak így biztosítható, hogy magyar kézben maradjon a magyar termőföld– jelentette ki Mihálffy Béla fideszes országgyűlési képviselőjelölt.

Jakab István, az Ország­gyűlés alelnöke szerint a közös nemzeti jövő tervezésének egy újabb állomásához érkeztünk, amikor az Európai Unióban hatalmas változás következett be a közös agrárpolitikában.

– Ennek gyakorlati megvalósításáról akarunk az emberekkel úgy véleményt cserélni, hogy amikor a végrehajtáshoz érünk, addigra minden egyes gazda felkészült legyen. A cél világos és egyértelmű, a tudás rendelkezésre áll – fogalmazott Jakab István Magosz-elnök.

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Karnok Csaba