Betyár jó rockoperát ígér Rózsa Sándorról Pintér Tibor

A legendás Rózsa Sándor betyárról írt színdarabot Pintér Tibor színész-rendező. A művésszel a mórahalmi Patkó Lovas Színházról és az új rockoperáról beszélgettünk. Elárulta azt is, hogy mit irigyel a híres betyártól.

Már két éve lép fel társulatával a Patkó Lovas Színházban Mórahalmon. Miért térnek vissza újból és újból?

Fantasztikus lehetőség ezer embernek előadást tartani. A budapesti Kincsem Park mellett a Nemzeti Lovas Színház legfontosabb vidéki bázisa a mórahalmi, itt lépünk fel a leggyakrabban. Az Alföld rónasága a honfoglalástól kezdve kötődött a lóhoz, a lovas élethez. Ne feledjük, olyan emberek éltek itt a Homokhátságon, mint a világszerte ismert Rózsa Sándor.Akinek életéről az új népi rockoperát, a Rózsa Sándor, az alföldi betyárt írta. Mi vonzotta egy olyan személyhez, akit a kortársai útonállónak gondoltak?

Rengeteg történetet olvastam róla, megnéztem a különböző történeti feldolgozásokat, Móricz Zsigmond regényeit, Tömörkény István írásait. Nem egyszerű rabló volt, annál sokkal több. Legendák születtek róla, állítólag nem fogta a golyó. Szájról szájra járt a hír, hogy csak a gazdagoktól vett el, a zsákmányt pedig igazságosan szétosztotta, magának ugyanannyit tartott meg, mint amennyit cimboráinak adott. Szinte egy 19. századi Robin Hood, a nép hőse, nem egy tulajdonságát magam is irigylem.

Egy betyárét?!

Igen. Egy kitartó, karizmatikus személy volt, aki hatással bírt az emberekre. Színészként, rendezőként ezekre a jellemzőkre mind a próbák, mind az előadások során szükségem van.

Premier Mórahalmon július 23-án és 24-én. Mire számíthatnak a nézők?

Látványos lovas kaszkadőrjeleneteket, szekérrablásokat ígérhetek. Azonban a lovas színház nem csak a szem számára nyújt élvezeteket, nevéhez hűen fordulatos kalandokat, szerelmi történeteket, árnyalt jellemábrázolásokat is megtapasztalhatnak a nézők. A népdalok alapján írt rockszámok Szűts István művei, őt a Kormorán együttesből ismerhetik.

Miért érdemes kilátogatni egy dél-alföldinek az előadására?

Mert a múltjának része Rózsa Sándor. Szeged környékén működött a híres betyár. A néphagyomány szerint például az ásotthalmi Ruzsa-fa tetején bújt el az üldöző pandúrok elől, akik tovább üldözték a nélküle vágtató lovát.

Jó szórakozást ígérhetek! Találkozzunk Mórahalmon!