Bivalyok szélesítik a tavat Mórahalomnál

Mórahalomtól alig 5 kilométerre terül el a Bivalyrezervátum. A Nagyszéksós-tavat ölelő földszeletet a háborítatlan természet békéje uralja, tartalmas kikapcsolódást kínálva mindenkinek.

Hazánk egyik leg­­érdekesebb őshonos lakója, a magyar bivaly a 4. és a 6. század közötti népvándorlásokkor talált otthonra a Kárpát-medencében. A II. világháború utáni ipari fejlődés miatt az ország bivalyállománya alaposan meg­­csappant, a 20. század eleji 155 ezerből napjainkra mintegy 1500 maradt.

A bivalyok békésen mászkáltak és „fürödtek” a vízben. Fotó: Frank Yvette

A dél-alföldi régió kopár, szi­­kes élőhelye lassan teljesen ki­­etlenné tette a környék kedvelt horgászpihenőjét, a Nagyszéksós-tavat. Azért, hogy a nádassal benőtt terület új életre keljen, a Kiskunsági Nemzeti Park és Mó­­rahalom 2008-ban 45 egyedből álló gulyát telepített a tó közelébe. A magyar házi bivaly legalább olyan igénytelen, mint a szürkemarha, így gond nélkül szabadítja meg a tájat a kákától, a nádtól és a mocsári füvektől. Kitartó legelésüknek hála nemcsak a tó nyerte vissza eredeti kiterjedését, de az életterükről kiszorult madárfajok is visszatérhettek.

Forrás: delmagyar.hu