Bővül a mórahalmi bivalyrezervátum

398 ezer euróból (bruttó 105 milió forint) bővül a mórahalmi Nagyszéksós-tónál található három éve létesült bivalyrezervátum, az összeg 95 százaléka uniós támogatás, a többi a város önereje.

A „bivalyprojekt" az Arad megyei Pécska önkormányzatával és a Pécskai Natura Környezetvédő Egyesülettel közösen valósul meg összesen 600 ezer euró értékben.

Csányi László mórahalmi alpolgármester a csütörtöki projektindító sajtótájékoztatón elmondta: az eredetileg 45 bivalyt számláló gulya létszáma mostanra elérte a 68-at. A tervek szerint jövő februárig az állatoknak a tájba illeszkedő, náddal fedett beálló épül a tó közelében, kialakítanak egy bemutató és oktatóházat, szerszámtárolót, valamint egy mérőközpontot is, ahol a bivalyok szakszerű tenyésztéséhez szükséges vizsgálatokat végezhetik el.

A 90 kilométerre lévő Pécskán a Maros árterében egy, a homokhátihoz hasonló beruházás kezdődik. A 17 ezer hektáros tájvédelmi körzet egyik részére 10 bivalyt telepítenek. Feladatuk a mórahalmi őshonos állatokhoz hasonlóan az lesz, hogy megtisztítsák a területet a nem őshonos és gyorsan szaporodó növényektől. Pécskán állatorvosi rendelő és megfigyelő torony is épül.