Családias légkör vár a diákokra a mórahalmi Tóth Jánosban

Korszerű tudást és a munkaerőpiacon is keresett szakmákat ad diákjainak a Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola és Garabonciás Kollégium. A Szegedtől körülbelül 20 kilométerre található oktatási intézményt 2018. december 14-én avatták fel ünnepélyesen, de a szakképzések már szeptember elején megkezdődtek.

Mórahalmon a középfokú oktatás 1928 októberében kezdődött egy mezőgazdasági szakiskolával. Az utolsó évfolyam 2015-ben vizsgázott. Az újrakezdésre 2018-ig kellett várni – kezdte történeti visszatekintővel a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola és Garabonciás Kollégium bemutatását Angyalné Ko­­vács Anikó intézményvezető.

Összefogásból indult

A település önkormányzata a Szegedi Szakképzési Centrummal együttműködve Var­ga Mihály nemzetgazdasági miniszternél kezdeményezte egy, a centrum szervezeti keretein belül működő, új mórahal­­mi szakképző intézmény létrehozását.

Az iskolát 2018. december 14-én adták át, a képzés azonban már szeptember elején megkezdődött. A 2019/2020-as tanévet 219 diákkal indították.

A kollégium lehetőséget biztosít a távolabbról érkező tanu­lók­nak lakhatásra, a kollégisták nagy része a Vajdaságból érkezik.

Informatika és pedagógia

– Az informatika és távközlés ágazatot, ezen belül a szoftverfejlesztő és -tesztelő szakmát ajánljuk annak, akit érdekel a programozás, a fejlesztés és a programdizájn. A szoftverfejlesztő és -tesztelő szakképesítés megismerteti a tanulókat a programozás különböző területeivel. Ha tapasztalatokat szereztek, el tudják dönteni, hogy melyik részében szeretnék továbbfejleszteni magukat. A pedagógia ágazatban végzett fiatal részt vesz a közvetlen gyógypedagógiai munka előkészítésében. Közreműködik a tanórai, valamint a tanórán kívüli és intézményen kívüli foglalkozások előkészítésében és lebonyolításában – magyarázta az igazgató.

A Tóth János Szakképző Iskola felszereltségét dicsérték a diákok. Fotó: Kuklis István

Turizmus-vendéglátás

– Itt a helye annak, aki szeretne profi szakáccsá válni, akit vonz a vendéglátás. Itt mindent megtanulhat, ami az eredményes munkához, vagy az otthoni sütéshez-­főzéshez szükséges. Aki azt sze­­retné, hogy a hobbija a munkája legyen, és jó megélhetésre vágyik, annak a szakácsszakma jó választás. A gyakorlati képzést minden tanulónk számára a legmodernebb eszközökkel felszerelt tankonyhánkban biztosítjuk, valamint a településünkön és környékén működő éttermekben sajátíthatják el a szakma fortélyait. Cukrász és pincér – vendégtéri szakember képzést is kínálunk. Mindhárom vendéglátós szakmánk magas színvonalú tudást nyújt. Ösztöndíjat, gondosan megválogatott gyakorlati képzőhelyeket és nyelvtudást kí­­nálunk a szakmai vizsga mellé. Végzés után, munka mellett, két év alatt érettségi bizonyítvány szerezhető.

Diákok mondták

Károly Sarolta: Azért szeretek nagyon ide járni, mert modern a környezet, jó a társaság, segítőkészek a tanárok. Arra törekszenek, hogy amire csak lehet, megtanítsanak minket. A kollégiumi nevelők is nagyon jó fejek, néha szigorúak, de az is kell. Szeretek kolis lenni.
Balog Ádám: Szeretek ide járni, mert tanáraink azon igyekeznek, hogy jobb ember legyen belőlem, és ezért hálás vagyok. Az iskola légköre kellemes. Nem bántam meg, hogy ide beiratkoztam.


Forrás: delmagyar.hu