Csillag Táltos – Egyedülálló komplex fejlesztő központ kialakításán dolgozik Mórahalom

Mórahalom önkormányzata 2017. óta elhivatottan dolgozik egy komplex fejlesztő központ létrehozásán, amely Vizes, illetve Lovas Terápiás Intézettel és egy Családi Központtal egészítené ki a Mórahalmon már jól bejáródott „vizes és lovas lehetőségeket”.

A Vizes Terápiás központ az új uszoda és sportcsarnok mögött fog helyet kapni, a Családi Központ és a Lovas Terápiás Központ a lovardai komplexumban épül majd. 2020-ban nagy előrelépés történt, hiszen véglegesítették a kivitelezési terveket, jelenleg a közbeszerzési kiírások előkészítése zajlik. Tehát az már biztos, hogy az országosan egyedülálló és hiánypótló fejlesztőközpont hamarosan meg fog épülni Mórahalmon. Az épületegyüttes a Csillag Táltos nevet fogja viselni.


A Vizes Terápiás központ az új uszoda és sportcsarnok mögött fog helyet kapni.Az épülő korai fejlesztőközpontba felkészült szakemberekre van szükség, ezért indították el a képességfejlesztő lovasterapeuta asszisztensképzést és a rehabilitációs víziterápiát segítő asszisztensek képzését a Tóth János szakképzőben. Ide olyan sportedzői képzéssel rendelkezőket, gyógypedagógusokat, gyógytornászokat várnak, akik lovakkal is tudnak bánni. A képzés elméleti részét a Tóth János tanárai oktatják, a gyakorlatot külső helyszíneken végzik. A lovasok a Futó-Dobó Lovasközpontban tanulnak, a víziterápiát pedig a Móra-Vitál térségi egészségügyi központban oktatják. A cél, hogy a korai fejlesztésben résztvevő gyerekek életminőségét javítsák és az ország bármely pontjáról érkező családoknak segíteni tudjanak. A fentiekben említett képzések már megvalósultak és a résztvevő hallgatók a vizsga előtt állnak.

Az infrastrukturális fejlesztés megítélt támogatási összege 2019-ben közel 44 millió forint volt, 2020-ban viszont már több mint 1,387 milliárd forintot tesz ki.

Ehhez kapcsolódva egy Csillag Táltos szoborcsoportot is készíttet a város. A mű megalkotására Kligl Sándort, Munkácsy Mihály-díjas magyar szobrászművészt, érdemes művészt kérték fel. Az életnagyságú szoboregyüttes egy szárnyas lovat és egy kutyát fog ábrázolni. Szimbolikájával reményt és szárnyakat kíván támaszul nyújtani a majdan idelátogató, fejlesztésre szoruló gyermekek és családjaik számára. A szobor a lovarda főbejárata előtt kap majd helyet.