Díjat díjra halmoztak a mórahalmi diákok

Idén is remekeltek a Szegedi Szakképzési Centrum Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskolájának diákjai. A hétvégén egy főzőversenyről minden kategóriában elhozták az első díjat, egy diák különdíjat is nyert, és összetett versenyben is a legjobbak lettek, így zsinórban harmadszor hozhatták haza Mórahalomra a vándorserleget.

A hétvégén az ecseri horgásztónál rendezték meg a VIII. Kárpát-medencei Ifjúsági Szabadtűzi Főző- és Süteménykészítő versenyt, amelyen immár hagyományosan részt vettek a Szegedi Szakképzési Centrum Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskolájának diákjai is.

Kizárólag szabad tűzön
A megmérettetésen kizárólag szabad tűzi eszközök használatával kellett három kategóriában ételt készíteni: bográcsos, grillezett vagy sült étel, és szabad tűzön vagy szabadban, csak helyben készített sütemények. Az alapanyagok adottak voltak, azokat a szervezők biztosították. A csapatoknak ételkategóriánként önálló ételek készítésére is lehetőségük volt, de komplett menüvel is nevezhettek.

Három csapattal indultak
Angyalné Kovács Anikó, a szakképző iskola intézmény vezetője azt mondta, igazából annyi díjat és oklevelet nyertek, hogy még nem is volt ideje összeszámolni.

A mórahalmi iskola diákjai három csapattal indultak. Készítettek többek között tojás- és zöldséglevest, grillezett csirkecombfilét és szárnyat, saslikot és az igazgatónő elmondása szerint egy kiemelkedően jól sikerült füstölt zöldséges salátát, körtés-almás krokettet és gyümölcsös gombócot.

A serleget is elhozták
A szakképzősök igen szépen szerepeltek. Az egyik kilencedikes szakácstanuló a hollandi mártásért – amit igen komoly kihívás szabad tűzön elkészíteni – különdíjat kapott a zsűri szerint innovatív megoldásért.

Ezen kívül az egyéni érmek mellett minden kategóriában első és második díjakkal gazdagodtak, valamint már harmadik évben, az összeredmény figyelembevételével elhozták a vándordíjat, így egy évig a „Szabadtűzi Lovagrend Legjobb Ifjúsági Szakácsai” címet viselhetik, amelyet egy aranyszalag jelképez.

Szakmai elismerés
A Tóth János Szakképző szakmai munkáját elismerendő az iskola egy éve a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség partnerévé vált . A két intézmény közötti együttműködést ünnepélyes keretek között kötötték meg, a jövőben a két fél együttműködésének köszönhetően további kiváló szakembereket képeznek majd.

Forrás: delmagyar.hu