Díjazták a házaspár munkáját

Négy évtizedes, példaértékű pedagógusi munkájáért vehetett át rangos városi elismerést Mórahalom hagyományos újévi műsora közben az általános iskola két pedagógusa, Martyin László és felesége, Detti, akiket a matematika hozott össze.

– Akkor mehetek is? – kérdezett vissza Martyin Lászlóné Detti, amikor mondtam neki, hogy megkaptam és olvastam az önéletrajzát, amiben minden fontos tudnivaló és életének minden lényeges állomása benne van, például az, hogy bár matematika–kémia szakon végzett, mégis a testnevelés vált a szenvedélyévé, vagy az, hogy életének annyira része az úszás­oktatás, hogy két évtized alatt több mint ezer mórahalmi gyereket tanított meg úszni, vagy az, hogy 1997-ben az ő kezdeményezésére indult el Mórahalmon a kötélugrás néhány lelkes gyerekkel, ma pedig versenyzői száma meghaladja a harmincat. Mindezek ellenére azért beszélgettünk egy kicsit.

Néha muszáj szerepelni

A Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola igazgatója, Kazi Mária nemrégiben felújított irodájában ültünk le beszélgetni, kicsit késtünk, így Detti néni férjét, Martyin Lászlót nem zavartuk óra közben, mert témazáróra készült a gyerekekkel. Azt gyorsan megállapítottuk, hogy Detti néni, ahogy mindenki ismeri és szólítja, nem szeret szerepelni, de néha azért muszáj. Férjével a közelmúltban vehették át négy évtizedes, példaértékű pedagógusi munkájukért Mórahalom város elismerését az ünnepi, újévi koncert szünetében.

Szerényen fogadták

– Örültünk neki, mert hát mindenki örül egy elismerésnek, de sem a férjem, sem én nem vagyunk azok, akik verik a mellüket, szerényen fogadtuk –mondta az elismeréssel kapcsolatban.

Martyin László és felesége, Detti négy évtizedes példaértékű pedagógusi munkájáért a közelmúltban vehette át Mórahalom elismerését. Fotó: Kuklis István

– Már anyai nagyapám, édesanyám is pedagógus volt, én is mindig annak készültem kicsi koromtól kezdve. Valahogy úgy nőttünk fel, hogy a tesómmal mindig iskolásat játszottunk. Ez már ott eldőlt, a legelején. Most pedig hétfő óta már a felmentési időmnek azt a szakaszát töltöm, amikor már nem kell dolgozni, de még munkaviszonyban vagyok. De ez még annyira nem tudatosult bennem, mert amikor vasárnap este hazaértünk a koncertről, az járt a fejemben, hogy ez mind szép és jó, de mindjárt indulni kell az iskolába dolgozni, mire a férjem hozzátette, legalábbis neki – mesélte Detti néni, aki az edzéseket azért folytatja tovább, csak éppen reggelente nem rohan az iskolába, mint eddig.

Nem otthon ülő típus

Azért ez még nem az a fotelben kötögetős, nyugdíjas időszak.

– Nem leszek otthon üldögélő nyugdíjas, nem voltam soha otthon ülő típus, és van öt unokánk, akik rendesen adnak feladatot mindkettőnknek – tette hozzá. – Fokozatosan jövünk le a melóról – viccelődött.

A tanár házaspárt a matematika hozta össze. A szegedi Detti néni a főiskolán matek–kémia, Békés megyei férje matek–román szakos volt. Ő a főiskola után a Békés megyei Elekben kapott munkát, felesége Ruzsán, az az egy év ingázással telt, majd előbb Ruzsára, azután 1984-ben Mórahalomra költöztek. A többi meg már történelem.

Elismerések

Martyin László napköziben végzett munkáját 1990-ben a Művelődési Minisztérium dicsérő oklevelével ismerte el, tanítványai sikeresen szerepeltek országos matematikaversenyeken. Martyin Lászlóné Detti ugróköteleseivel bejárta a világot, Európa- és világbajnokságokról eddig összesen 96 érmet hoztak haza a versenyzői.


Forrás: delmagyar.hu