Díjazták a mórahalmi lovas polgárőrséget

 Sárközi László, a Mórahalmi Önvédelmi Egylet (Polgárőrség) elnöke, oklevelet vehetett át az Országos Polgárőr Szövetség Lovas és Kutyás Tagozatában végzett kiemelkedő munkájának elismeréseként. Azt mondta, csapatmunka volt.
 Az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozata 745 lóval ad megerősített szolgálatot 197 településen országszerte. Létszámuk folyamatosan növekszik. A lovas polgárőr szolgálat elsősorban a külterületek ilyenek például a tanyás részek, üdülőterületek, hétvégi házak, gyümölcsösök, mezőgazdasági területek, állattartó telepek, erdők, természetes vizek és vízügyi létesítmények vagyonvédelme érdekében kifejtett bűnmegelőzési tevékenység speciális formájaként működik.

Sárközi István szerint a csapat nélkül nem sikerült volna.

A mórahalmi csapat vezetője a közelmúltban oklevelet vehetett át a lovas és kutyás tagozat kiváló munkájáért.

– Bár az elismerésen az én nevem szerepel, de az mindannyiunké, a csapaté. Én nem lovagolok, szeretem a lovakat, simogatom a lovakat, de a lovaglást meghagyom a lovasoknak – mondta Sárközi László, a Mórahalmi Önvédelmi Egylet elnöke.

Sárközi 2016 óta polgárőr, korábban civil munkahelyen dolgozott, a migrációs nyomás fokozódása miatt kereste meg a városvezetés.

– Mivel korábban rendvédelemben dolgoztam, felterjesztettek elnöknek, tag lettem, megválasztottak és onnantól a város, a lakosság és Mórahalom vendégeinek érdekeit próbálom szolgálni – magyarázta.

A mórahalmi polgárőrségnek 11 lovasa van, akik közül egyszerre legalább ketten teljesítenek szolgálatot.

– Lóval egyszerűbb megközelíteni a tanyákat. A parlagfűvel szennyezett területek felderítésétől kezdve az illegálisan lerakott szeméten át számos tevékenységet hatékonyabban el tudnak látni. A lovasok, helyzetükből adódóan a nyeregből jóval messzebbre ellátnak, belátnak magasabb sövények, kerítések fölött is – sorolta a nyeregben végzett tevékenység előnyeit az elnök.

Majdnem 30 évesek

A Mórahalmi Önvédelmi Egylet (Polgárőrség) 1991. december 18-án 10 fővel alakult. Az autós-, a biciklis- gyalogos polgárőrséget 2014 óta lovas polgárőrök egészítik ki.