Egyre népszerűbb az úszás és a vízilabda Mórahalmon

A Mórahalmi Vízisport Klub még nagyon fiatal, de annál eredményesebb. Közösségi oldalukon – csakúgy mint a Móradombi uszodában – zajlik az élet.

Egyformán fontos szülőnek, gyereknek és edzőnek is, hogy a kemény munkának meglegyen a gyümölcse. Igazi családként tekintenek egymásra. Kerekes Csaba, az egyesület vezetője az indulásról beszélt.

– Bő két és fél éve alakultunk. Nem volt könnyű az az időszak, elvárás volt, hogy már az első évben induljunk bajnokságon, ez pedig ebben a sportágban nem jellemző. Aztán minket is sújtott a covid, de még abban az időszakban is játszottunk győztes meccset. Ami viszont nagyon jó, hogy minden évben eggyel több korosztályban tudunk csapatot kiállítani. Van már bébi évjáratunk, U10-esünk, U12-esünk és U14-esünk is. Az U10-ben jelenleg második helyen állunk a tabellán, ez nagyon szép eredmény. Lépegetünk előre.

A csapat nem csak mórahalmiakból áll, járnak Domaszékről, Bordányból, Ásotthalomról és Zákányszékről is gyerekek a város uszodájába edzeni.

– Itt jók a körülmények, az uszoda kielégíti az igényünket, a vízfelület adott, mi pedig igyekszünk a legtöbbet kihozni a lehetőségekből. A vízilabdának ezen a környéken nincsenek gyökerei, nekünk kell meghonosítani, még akkor is, ha országos szinten nagyon népszerű sportágról van szó.

Ahhoz, hogy valaki vízilabdázzon, stabilan tudnia kell úszni. Martyin-Csamangó Zita edző segíti ebben a gyerekeket.

– Én tavaly februárban csatlakoztam az egyesülethez, három úszásnemet, hát, gyors – és mellúszást tanítok. Tizenöt-húsz gyerekkel kezdtem, most kilencvenen járnak hozzánk. Öt éves kortól ajánljuk az úszástanulást, mire iskolába mennek a kicsik, már nem okoz gondot nekik a mély víz sem. Szerencsére egyre több szülő látja, mennyire fontos, hogy a gyereke tudjon úszni. Egészségügyi és biztonsági szempontból is.

Máté Zalán vízilabdaedző a 2008 – 2011-es korosztályból foglalkozik a sportolókkal.

– Itt már van lehetőség bajnokságokon való részvételre, innen már kerülnek ki válogatottak, valójában itt indul az élet. Húszan vagyunk jelenleg, fiúk-lányok vegyesen.

Arról faggatom Zalánt, vajon mennyire nehéz motiválni a fiatalokat, hogy iskola után ne az internet elé üljenek le, hanem az uszodába jöjjenek.

– Minden gyerek minden nap máshogy kel fel. Van, amikor nincs kedvük itt lenni, máskor meg nagyon élvezik az edzést. Nekünk az a célunk, hogy az esztétikus, kidolgozott fizikum megszerzése mellett jól is érezzék magukat az uszodában. Az edzéseken és a meccseken is. Ez nyilván nem egyszerű feladat, de mi mindent megteszünk, hogy így legyen.

Kürti Márk és Hajdú Lara már a kezdetek óta járnak vízilabdázni. Márk azt mesélte, az elején elég nehezen ment neki az úszás és a labdajáték is, de ma már úgy érzi, ő a csapat egyik erőssége. Lara Szentesen is edz, ott több a lány, így velük is tud gyakorolni. Mórahalmon a fiúk között játszik. Mint mondja, bármilyen furcsa, a lányok sokszor durvábbak, de már megszokta, nem zavarja. Mindketten hosszú távon képzelik el vízilabdás karrierjüket.

Ormándi Zselyke még csak 8 éves, törékeny kislány, mint egy ifjú balerina. Ránézésre senki nem gondolná, hogy vízilabdázik. Pedig még csak nem is most kezdte.

– Több, mint 2 éve járok ide, nagyon szeretek a vízben labdázni, passzolgatni. Izgalmas, főleg a meccsek. Utazni is szeretek, voltunk már messzebb is játszani.

Zselyke édesanyja, Ormándi-Mihály Izabella szinte naponta hozza-viszi két sportoló gyermekét edzésre és haza. Mint mondja, nekik ez így természetes, nagyon összetartó közösség az övék.

– A meccseken jobban izgulunk,mint a gyerekek. Volt olyan eset, hogy egy édesapa alatt leszakadt a pad, annyira szurkolt. Igyekszünk mindenben segíteni a játékosokat, de komoly költségei vannak a csapatnak, drága a felszerelés, az úszódresszek és nadrágok, a köntösök, a sapkák, ezeket időnként cserélni is kellene, mert elkoptak, tönkrementek. De a gyerekek szállítása, utaztatása, vagy a buszbérlés is sokba kerül. Nagy szükségünk lenne támogatókra, vállalkozókra.

A Mórahalmi Vízisport Klub szeretettel várja a gyerekeket a csapatába. Ha valaki szívesen kipróbálná ezt a sportágat, vagy támogatná őket, az uszodában és a közösségi oldalukon megtalálja az egyesületet.