Elektromos flottára váltottak Mórahalmon

Hangtalanul gördült be a mórahalmi önkormányzat három új elektromos járműve a város új e-töltőállomására. A településen pályázati támogatásból fejlesztették a gépjármű­flottát.

– Román–magyar határon átnyúló pályázatból valósult meg Mórahalmon Zsombolyával közösen az elektromos közlekedés fejlesztése, aminek lényege, hogy Zsombolyáról jönnek majd hozzánk elektromos buszokkal vendégek – mondta Stampf Mariann, a Móra-Tourist Nonprofit Kft. vezetője.

A közelmúltban két elektromos töltőállomást telepítettek a városban, az egyiket a Röszkei úton, a másikat a Szövetkezeti utcában, a polgármesteri hivatal mögött.

– Az alkalmazáson keresztül, mivel a töltőhelynek van szenzora, az autós előre látja, melyik töltőhely szabad. Ezek villámtöltők, tehát akár az is lehetséges, hogy valaki beáll ide, elmegy fürdeni egy háromórás jeggyel a fürdőbe, visszajön és mehet tovább. És ugyanezt a bowlingpályánál is megteheti. Reméljük, hogy ez a város új vonzereje lesz – magyarázta.

Két helyszínen két-két töltőfej várja az elektromos autók tulajdonosait Mórahalmon. Az önkormányzat pedig sikeresen pályázott elektromos meghajtású járművekre: egy furgont, egy kisbuszt és egy személyautót vásároltak. Fotó: Kuklis István

Az elektromos személyautó­val Makráné Hódi Katalin, az Esély Szociális Alapítvány kuratóriumi elnöke érkezett, aki elmondta, alapítványuk a Mórahalmi Önvédelmi Csoport Közhasznú Közalapítvánnyal tavaly fordult támogatási kérelemmel az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz elektromos gépjárművek beszerzéséért a szociálisan a periférián élők, az idősek, mozgásukban korlátozottak és önmagukat nem, vagy csak részben ellátni képes emberek ellátásának céljából.

– A minisztérium a kérelmet támogatta, így a mórahalmi szociális ellátórendszer és a közbiztonsági feladatokat ellátó kollégák összesen három új, teljesen elektromos gépjárművet kaptak. A zöld rendszámos flotta megkezdte üzemét, jelenleg próbaüzemben dolgoznak a járművek, figyeljük a fogyasztásukat és azt, hogyan bírják a tanyai terepet – tudtuk meg a kuratórium elnökétől.

Reményeik szerint az új flotta gépjárművei kisebb anyagi ráfordítással üzemeltethetők, mert kisebb az üzemanyagköltség, a belső égésű motorokkal összehasonlítva kevesebb hi­bára hajlamos alkatrész található bennük, így jóval alacsonyabb a fenntartási költségük.

Hozzátette, nem elhanyagolható a környezetvédelmi szempont sem, kiemelt a levegőtisztaság kérdése, ebben szeretne példát mutatni az önkormányzat. Ezeknek a járműveknek ugyanis nincs károsanyag-kibocsátásuk, és elenyésző a zajhatásuk.


Forrás: delmagyar.hu