Elfoglalták a diákok az új kollégiumot

A felújítást végző Móraép Kft. ügyvezetője, Németh Attila, az önkormányzat képviselői és a Szegedi Szakképzési Centrum kancellárja, Avramucz Mihály járta be kedden a mórahalmi Tóth János Szakképző Iskola új, ideigelenes kollégiumát Angyalné Kovács Anikó igazgató vezetésével.

Belépéskor a világ egyik legkedvesebb nevelőtanára, Veres Ilona fogadott minket, aki lelkesen asszisztált minden fotóhoz. Külön felhívta a fotóriporter kolléga figyelmét arra, mit és hogyan fényképezzen le.

Az ajtó másik oldalán lévő asztalon a diákok kimenő könyvei sorakoztak, ebbe kell beleírni, mikor hova mennek és meddig maradnak.

Szép, tágas és új. Avramucz Mihály, a Szegedi Szakképzési Centrum kancellárja a mórahalmi önkormányzat képviselőivel járta be a Tóth János Szakképző Iskola legújabb, ideiglenes kollégiumát Angyalné Kovács Anikó igazgató vezetésével. Fotó: Kuklis István

Néhány hete még dolgoztak

Augusztus közepén, amikor legutóbb itt jártunk, még azt írtuk, az új, ideiglenes kollégium minden helyiségében dolgoznak, a falakra már felírták, hol lesznek a hűtők, melyik szobákból alakítanak ki lakóhelyiségeket.

Megint kinőttek ugyanis egy kollégiumot a Tóth János szakképző diákjai, így ismét egy új, ideiglenes épületre van szükségük, amiben az önkormányzat segít nekik. Jövő őszre pedig felépül a 150 férőhelyes kollégium.Rá se lehet ismerni

Azóta elkészült az épület, amelyen az utolsó simításokat végzik. A külső ablakszárnyak felújítása zajlik, a parkettákat a szobákban pedig az őszi szünetben csiszolják fel. Az új, ideiglenes kollégiumra pedig szinte rá se lehet ismerni. Az épületet már belakták a diákok.

Az egyik asztalon fotók, a mosógép melletti szárítógép is működött, zajlott a kollégium csöndes, diákok nélküli délelőttje.

A közművek mérőórái

Avramucz Mihály kancellár elsősorban a közművek mérőóráira volt kíváncsi a szolgáltatókkal történő szerződéskötés miatt. A szolgáltatási szerződések megvitatása után Angyalné és a mindig jó kedélyű és kedves Veres Ilona kalauzolásával a jelenlévők megtekintették az intézményt, ami mindannyiuk nagy megelégedésére szolgált.

A 39 férőhelyes lánykollégiumban jelenleg húszan laknak, vannak még szabad férőhelyek.Egy élhető közeg

– Elégedett vagyok. Szerintem ez lett a legszebb kollégiumunk a három közül, tágas és napfényes. Ez egy élhető közeg – mondta Angyalné Kovács Anikó, miközben végigjártuk a négy- és hatágyas szobákat.

A túra végén a cipőtartó dobozon sorakozó szabadidős programok szórólapjait is átnézték az érdeklődők, így kiderült, a kollégiumban magyar és szerb nyelvű korrepetálás is elérhető. Kifelé menet Németh Attilától, a felújítást végző Móraép Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, a gázóra dobozából kilógó csövek azt jelentik, jelenleg a gázóra átadása zajlik, amit a belső hálózat vezetékeinek nyomáspróbája előz meg.

Kormányzati támogatással

Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere elmondta, az önkormányzat terve egy 150 férőhelyes, vadonatúj kollégium felépítése.

– A kormány támogatja Mórahalom határmenti szerepkörben végrehajtott szakképzésfejlesztési elképzeléseit. A kollégium elkészülte 2022 október végén, november elején várható, addig viszont el kell helyeznünk a diákokat. A kormány százmillió forinttal támogatta a város erre vonatkozó elképzelését, így egy új, ideiglenes kollégiumot alakítunk ki – részleteze a polgármester.

Információink szerint hamarosan elkezdődik az új kollégium építése, amelynek ünnepélyes alapkő-letétele egy hónap múlva, október végén lesz.

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Kuklis István