Elkészült a Mórahalomtól Kissorig tartó új kerékpárút

Elkészült az új, négykilométeres kerékpárút Mórahalom és Ásotthalom-Kissor között, a több mint félmilliárd forintból, uniós támogatással megvalósult beruházást június 23-án adták át. A fejlesztés jelentős segítség a két település külterületi lakosságának napi közlekedéséhez, mindemellett turisztikai szempontból is kiemelkedő és közvetve segíti a kapcsolattartást a külhoni magyarok és az anyaország között.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az ünnepségen úgy fogalmazott, a biciklizés népszerűsítésének leghatékonyabb eszköze az infrastruktúra állapotának, minőségének javítása. A kormány 2030-ig 15 ezer kilométerre bővíti a kiépített és kijelölt bicikliutak hosszát Magyarországon.

A tavalyi országos forgalomszámlálás adatai szerint – részben a járványhelyzet következtében – negyedével-harmadával nőtt a hétköznapokon kerékpározók száma, a szabadidős forgalom pedig átlagosan 17 százalékkal emelkedett – közölte a politikus.

A Dél-Alföldön élők több mint harmada használja fő közlekedési eszközként a kerékpárt. A vidék legforgalmasabb kerékpáros útvonala a békéscsabai Andrássy út, a második a szegedi Oskola utca – mondta az államtitkár.

Mórahalmon és térségében is folyamatosan fejlesztik a kerékpáros infrastruktúrát, négy beruházás már megvalósult a térségben, és legalább ugyanennyit még terveznek. Mórahalom és Ásotthalom-Kissor között négy kilométer hosszban épült új út, és felújították a városhatáron belüli egykilométeres szakaszt. A hivatásforgalmi és turisztikai célokat egyszerre szolgáló fejlesztéssel a vajdasági Királyhalom irányába tartó összeköttetés első üteme épült ki. E szakasz az EuroVelo nemzetközi kerékpáros hálózat részeként növeli a kerékpáros közlekedés biztonságát, vonzerejét – mondta Mosóczi László.

Nógrádi Zoltán polgármester emlékeztetett arra, hogy a térség – Szeged és Szabadka környezetének – települései egykoron szerves gazdasági, társadalmi, kulturális egységet alkottak. A Magyarország és Szerbia között kialakult kapcsolatok ma már összehangolt infrastruktúra-fejlesztést tesznek lehetővé a határ két oldalán, amelyek hozzájárulnak e kötelékek helyreállításához – fogalmazott.

Nemesi Pál, a Dél-alföldi Gazdasági Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos stratégiai kérdésnek nevezte a kerékpárút-hálózat bővítését, ami a kormány, a megyei önkormányzat és a települések összefogásával valósul meg.

Polner Eörs, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés alelnöke bejelentette: a következő hétéves fejlesztési ciklusban több mint 90 kilométer kerékpárút épül a megyében.

A Mórahalomról Ásotthalom-Kissor tanyaközpontig kiépült kerékpárút mellett fásítás is zajlott, továbbá egy kerékpáros pihenőt is kialakítottak. Az ünnepélyes szalagátvágás után – melyen a felszólalók mellett már Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere is részt vett – a biciklivel érkező gyerekek azonnal birtokba vették az utat és tettek egy tiszteletkört.