Elkezdődött a gyakorlati oktatás a Mórahalmon létesült új cukrász tanműhelyben

Mórahalom új szakképzési gyakorlóhelyét már működés közben mutatták be helyszínbejárással egybekötött sajtóeseményen.

A mórahalmi cukrásztanulók korábban egy kisebb iskolai tanműhellyel rendelkeztek, ez méretében már nem tudta kielégíteni a növekvő érdeklődést, és a gyakorlati szakképzés iránt támasztott igényeket, ezért született meg az elképzelés egy olyan gyakorlóműhely létrehozásáról, ahol a 10. és 11. évfolyamos cukrásztanulók valóságos munkakörnyezetben, „élesben” tanulhatják a cukrászmesterséget és szerezhetnek valódi gyakorlatot, fejleszthetik képességeiket cukrász szakoktató vezetésével. Az elkészült finomságokat a Vanilla tanétteremben szolgálják fel a pincértanulók a vendégeknek, illetve már egyéb megrendeléseket is vállalnak.


A fejlesztés keretében kialakított gyakorlóhely kiemelten fontos része a korszerű, előírásoknak megfelelő berendezés, eszközpark. Az eszközbeszerzés a szakképzési törvény előírásainak megfelelően történt, garantálva a modern gépek, berendezések és fogyóeszközök beszerzését és beépítését, ezáltal a diákok a legújabb technológiákkal és eszközökkel dolgozhatnak, segítve ezzel a kiváló, naprakész szakmai felkészültség elsajátítását.

A bemutatón volt cukrászműhely-bejárás, valamint az október óta működő tanműhelyben gyakorlaton résztvevő cukrásztanulók által készített finomságokból – mézeskalács, citromos és karamellás tarte, csokis, málnás és citromos aprósütemények – süteménykóstolót is tartottak.

A fejlesztést a Homokhát Eurointegráció Kistérség- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. valósította meg a „Közös foglalkoztatás alapú kezdeményezés (JEDI)” projekt keretén belül. A program átfogó megközelítéssel hosszú távú fenntartható kezelést nyújt a munkaerő-piac meglévő egyenlőtlenségeire, és korszerű feltételeket teremt a térség szakképzése számára.