Európai energetikai projekten sikeresek a mórahalmiak

Mórahalom is jól szerepelt a magyar önkormányzatok közül az EUCF – European City Facility, azaz Városokkal a városokért – első felhívásán, ahol a 11 országgal folytatott versenyben a 11 nyertes között 4 magyar pályázó is található.

Ezek között van Mórahalom mellett Gyöngyös, Hódmezővásárhely, valamint a Veszprémi Five konzorcium, azaz Ajka, Ba­­latonfüred, Pápa, Tapolca és Várpalota.

Az EUCF a helyi fenntartható energetikai beruházások támogatása című európai projekt felhívására 9 magyar pályázat érkezett be, amiből egy a formai szempontok alapján kiesett, a szakmailag értékelt 8 pályázatból 4 nyerte el a pályázatonként 60 000 eurós támogatást, ami kiemelkedően jó arány.

A pályázati kiírás célja, hogy lehetőséget biztosítson városoknak, településeknek, illetve azok konzorciumainak éghajlatvédelemmel, megújuló energiával kapcsolatos konkrét beruházási koncepciók kidolgozására.

A program olyan települési önkormányzatok számára biztosít lehetőséget, amelyek rendelkeznek Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervvel, Fenntartható Energia Akciótervvel, vagy konkrét célkitű­zéseket tartalmazó helyi klímastratégiával. Az EUCF nem a tényleges beruházásokat finanszírozza, hanem azok megfelelő előkészítését a fejlesztési koncepció kidolgozása révén.

Forrás: delmagyar.hu