Évértékelőt tartott Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere

Sajtónyilvános eseményen tartott évértékelőt és beszélt a 2023-as tervekről Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere.

– Harminc éve gondolkodom a város jelenéről és jövőjéről, harminc éve igyekszem reális elképzelésekkel, tervekkel fűszerezni az önkormányzat működését. A település világos vízióval rendelkezett az elmúlt évtizedekben arra vonatkozóan, hogy honnan indult és hova szeretne eljutni. Ettől igyekszünk nem eltérni. A város lendületben van és lendületben is tartjuk. Az elmúlt esztendőben olyan beruházásokba foghattunk, amelyek időben és térben túlmutatnak egyetlen éven. Az egyik legnagyobb a 150 fős Szilágyi-kollégium megépítése volt, amely térben túlmutat a város határain, ez ugyanis a vajdasági városkapu szerephez kapcsolódó szimbolikus erejű fejlesztésünk. Ez egy olyan kulturális, közösségi, oktatási és nevelési intézmény a Tóth János szakképző iskola mellett, amelynek legfontosabb feladata a határtérségben megtartani a fiatalokat, jövőképpel ellátni őket. A másik jelentős projekt a határzónában élő fiatalok ösztöndíjprogramja, amely nagyon jól sikerült, a közel húsz résztvevő kétharmada a város környezetében dolgozik.

Az időben az elmúlt éven túlmutató projektünk a dekarbonizációs program, ennek során azt modellezzük le, hogy megújuló energiákra alapozva hogyan lehet egy város életét úgy megszervezni, hogy teljes egészében kiiktatjuk a szénhidrogén alapú, fosszilis energiaforrások hasznosítását. Távhővezeték épül, napelemek kerülnek az épületekre és temálkút létesül, valamint közel 50 hőközpontot hozunk létre. Reményeim szerint januárban intézményi és közfunkcionális szinten az utolsó gázkazánt is ki tudjuk kapcsolni a településen. Ez azért nagy eredmény, mert amikor a projektet elkezdtük, még szó sem volt energiaválságról. De tudtuk, hogy energiából, vízből és élelmiszerből ritkán fordulnak elő bőséges időszakok. Ezeket be kell osztani nemcsak családi, de települési szinten is.

Időben és térben is túlmutat Mórahalom határain az a projekt, amin már 15 éve dolgozunk, és a következő száz évet meghatározza, ez pedig a vízpótlás. Itt van a Tisza vize a Homokhátság tetején, karnyújtásnyira tőlünk, a projekt pedig több ezer hektárnyi terület öntözővízzel való ellátását teszi lehetővé. Ez életbevágóan fontos a mezőgazdaság és a klímaváltozás elleni küzdelem szempontjából. Hiszen vízzel tudjuk hűteni a levegőt és a talajt is. A lényeg a folyamatban, a tendenciában van. A város ezen ügyei egy hosszú távon meghatározott stratégiai lépéssorozatba illeszkednek.

Az elmúlt év a visszaigazolások éve volt. Mi úgy gondoljuk, hogy jó úton járunk, a Bankszövetség általi felmérésben Mórahalom és járása a járások ranglistáján a 6. helyre került, de számos pozitív visszajelzés, megerősítés érkezett a gyógyfürdővel, a szállodákkal, a közbiztonsággal vagy az ipari parkkal kapcsolatban is..

A geopolitikai helyzetünk sajátos. Olyan régió földrajzi peremén vagyunk, amelynek sokat kell tenni a gazdaságfejlesztés területén. Olyan határzónában élünk, amelynek átkát az elmúlt években, évtizedekben viselnünk kellett. De mindig ébren tartott bennünket az élet. Ösztönszerű cselekvéseink, az intézményeink és a város közösségének működése alkalmassá tesz bennünket arra, hogy rugalmasan alkalmazkodjunk a változó világhoz. Ezt kívánom a következő évben is érvényesíteni. Egy olyan várospolitikát vinni, amely hordozza a hagyományos és meghatározott elképzeléseket, de váratlan helyzetekben is tovább tud lépni.