Fejlesztések előtt a mórahalmi iskola

A legnagyobb befektetés gyermekeink jövőjéért tenni – hangzott el a Móra Ferenc Általános Iskola tanévnyitóján, egyben első tanítási napján. A mórahalmi intézmény a jövőben még szebb és jobban felszerelt környezetben fogadhatja a diákokat egy eredményes pályázatnak köszönhetően.

Az új tanév mindig kíváncsisággal tölti el a kisdiákokat az évnyitón, első tanítási napon. A nyár végéhez érve már alig várják a gyermekek, hogy elújságolhassák társaiknak élményeiket, megismerjék az új pedagógusokat, új tantárgyakat. Kazi Mária intézményvezető köszöntötte a megjelenteket, különösképpen azt a közel negyven első osztályost, akik életük újabb mérföldkövéhez érkeztek. Kitért az innováció oktatásbeli szerepére is. Elmondta, az innovációhoz tudásra, kreativitásra és akaratra van szükség. A kollégákban mindez megvan, a kollégák mindent megtesznek annak érdekében, hogy a gyermekeket egy sikeres felnőtt élet felé irányítsák. Az elmúlt tanítási évben a KIP-módszer és a Sakkpalota programot eredményesen alkalmazták. Elmondta, a folyamatos megújulásra eszközökre is szükség van, elképzeléseik megvalósításában a városi önkormányzat és a Szegedi Tankerületi Központ is támogatja őket. Köszönetét fejezte ki, hogy meglátták bennük a megújulásra való hajlamot, elismerik az intézményben folyó szakmai munkát - írja a szegedma.hu.

„Az intézmény nagy lehetőség előtt áll” – ismertette B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselő. Kifejtette, a Móra Ferenc Általános Iskola a járás egyik legkomolyabb tradícióival és egyik legkomolyabb szakmai kínálatával rendelkező intézménye, amely kormányzati döntés értelmében egy eredményes pályázatnak köszönhetően mintegy 600 millió forintból valósíthat meg beruházást az elkövetkező időszakban. A támogatásból többek között nyolc osztály- és tizenhárom szaktanterem újulhat meg, természettudományos labort alakíthatnak ki a tetőtérben, ugyanitt négy logopédiai/fejlesztő szoba is létesülhet. Emellett megújulhat a sportcsarnok és tovább szépülhet, „zöldülhet” az iskola udvara is. Elmondta, a mórahalmi intézmény a megye egyik szellemi bástyája, itt különös figyelmet fordítanak a tehetséggondozásra is. A legfontosabb, hogy mindenki a legszélesebb spektrumban elérhessen oda, hogy olyan tudással rendelkezhessen felnőtt korára, amely megfelelhet Magyarország és a nagyvilág elvárásainak. „A magyar kormány az iskolákra figyel, a családra és a gyerekekre koncentrál, így arra is, hogy minél kisebb teherrel járjon a tanévkezdés. Soha ennyi gyermek nem jutott még ingyenes tankönyvhöz és étkeztetéshez, mint ebben a tanévben fog. Idén már több mint egymillióan kapnak ingyen tankönyvet, egészen a kilencedik évfolyamig bezáróan” – emelte ki B. Nagy László, hozzátéve, jövőre 79 milliárd forintot, a rendszerváltás óta látott legmagasabb összeget fordítják gyermekétkeztetésre. Támogatják az ingyenes tankönyvi ellátást, valamint az első nyelvvizsga díjának visszatérítését is. Hozzátette, a pedagógusok bére is tovább emelkedik az új tanévtől. Az országgyűlési képviselő eredményes évet kívánt valamennyi kisdiáknak, pedagógusnak, vezetőnek.
 

Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója elmondta, a jövőbeli beruházásokat lehetővé tevő pályázat előélete tíz évvel ezelőtt indult, akkor, amikor az iskolának az alkotó közössége, intézményvezetővel, pedagógusokkal összefogva a homokháti kistérség szellemi műhelyeként élen járt és elindította azt a megújulást, modernizációt, amely a mai napig tart. A tankerületi központ jelölte, kandidálta a mórahalmi intézményt a pályázatra, a döntés az eddig eltel időszak pozitív eredményeinek köszönhető. Hozzátette, a pályázat elnyerése elkötelezettséget jelent további minőségi munkavégzésre, természetesen a diákok részéről is. „A tudás várában felvértezni magatokat a legjobb dolog a világon” – mondta útravalóul a gyermekeknek Plesovszkiné Ujfaluczki Judit.

A város polgármestere, Nógrádi Zoltán elmondta, az egyik legfontosabb dolog olyan körülményeket biztosítani a gyerekeknek, hogy emberséggel felkészítsék őket a jövőjükre, a kudarcaikra és sikereikre egyaránt. Kiemelte, a mórahalmi szülői társadalom mindig is az iskola mellett állt, ez nagy értéke az intézménynek. Elmondta, a város önkormányzata az iskolavezetéssel karöltve mindent megtesz annak érdekében, hogy megfelelő módon gazdálkodjanak a kivételes pályázati lehetőséggel, ugyanis ennek eredménye hosszú évtizedeken keresztül határozza meg a város arculatát, az itt élők hangulatát, jövőképét és ezzel együtt a legdrágább értékek, a gyermekek jövőbeli lehetőségeit is. Az intézmény széles körű szabadidő tevékenységekre is biztosít lehetőséget. Az iskolai ugrókötelezés sokszínűségük egyik szirma. Az elsős kisdiákok látványos bemutató részesei lehettek a nemzetközi porondon is sikereket elérő tanulók tolmácsolásában. A legkisebbek a tanévnyitó zárásaként, az első tanítási nap megkezdése előtt egy-egy színes szélforgót vehettek át az iskola épületének kapujánál a tehetség és sokszínűség jelképeként.