Félmilliárdos szociális településfejlesztés

Nagyszabású beruházás indult a kisvárosban: szociális infrastruktúra-fejlesztéseket terveznek – ennek a nyitórendezvényét tartották tegnap a városházán.

Megépül a Fészek Integrált Közösségi Tér a Barmos György téren. A Móra Ferenc utcai egykori határőrségi ingatlant felújítják, egy akadálymentesített és két hagyományos szociális bérlakást alakítanak ki, amelyek krízishelyzetbe kerülő családok számára biztosítanak majd elhelyezést. Az épületben rehabilitációs és szociális információs iroda is működik majd. A Munkácsy utcai vásár- és rendezvényteret átépítik, parkolóhelyeket alakítanak ki. A projekt céljául tűzi ki a helyi identitás erősítése érdekében egy szociokulturális portál kialakítását, gyermekintegrációs képzési programok megvalósítását, bűnmegelőzési programok végrehajtását, a környezettudatosságot segítő szemléletformáló akciók megszervezését, a családsegítő szolgáltatások kiterjesztését, közösségfejlesztő programok megvalósítását. Az 559,4 millió forint összköltségű projekt 414,4 millió forinttal támogatott, európai uniós és magyar állami társfinanszírozású. Mórahalom önkormányzata 145 millió forintot biztosít.


Korábban írtuk:

Szociális városrehabilitációs fejlesztések Mórahalmon - projektnyitó rendezvény

DAOP-5.1.1-09-2F-2012-0001

2013. február 22-én 14.00 óra
Mórahalom Városháza - Díszterem

A most induló nagyszabású beruházás révén – a városi szociális szempontokat figyelembe véve kijelölt „akcióterületén” – az alábbi szociális infrastruktúra-fejlesztéseket tervezzük elkészteni:

- „Fészek” Integrált Közösségi Tér épületének építése a Barmos György téren,

- a Móra Ferenc u. 2. sz. alatti, egykori határőrségi ingatlan felújítása és szociális bérlakások, rehabilitációs iroda, szociális információs iroda kialakítása,

- a Munkácsy u. 1. sz. alatti Vásár- és rendezvénytér átépítéssel egybekötött felújítása, parkolóhelyek kialakítása.
 

A hatályos településfejlesztési koncepcióhoz, valamint a településszerkezeti és szabályozási tervekhez szorosan illeszkedő beruházáscsomag új – települési és kistérségi – közösségi, gazdasági és szociális funkciók megteremtésével ösztönzi az akcióterület hátrányos helyzetéből adódó problémák megoldását.

Az integrált szociális fejlesztés az alábbi részcélokból tevődik össze.
- A szociális infrastruktúra fejlesztése, bérlakások kialakítása a leszakadással fenyegetett lakosság számára.
- A szociális, kulturális szolgáltatások, mint funkciók kialakítása és megőrzése.
- Közösségi funkciók intézményrendszerének megerősítése.
- Vonzó városi környezet kialakítása, felhagyott épület hasznosításával.

A projekt céljául tűzi ki a helyi identitás erősítése érdekében egy szocio-kulturális portál kialakítását, gyermekintegrációs képzési programok megvalósítását, bűnmegelőzési programok végrehajtását, a helyi környezettudatosságot segítő szemléletformáló akciók megszervezését, a családsegítő szolgáltatások kiterjesztését, közösségfejlesztő programok megvalósítását.

Az 559,4 millió forint összköltségű projekt 414,4 millió forinttal támogatott. A támogatás európai uniós és magyar állami társfinanszírozású. Mórahalom Városi Önkormányzat 145 millió forintot biztosít megvalósításához.

Felszólalnak:
- Nógrádi Zoltán polgármester,
- Pataki Sándor György projektmenedzser,
- Martinecz István műszaki munkatárs,
- Csőke Melinda ügyvezető,
- Battancs Erika szoft munkatárs.

A rendezvény nyilvános!