Felújították a Vér tanya épületét Mórahalom határában

A Népi Építészeti Program keretében Mórahalom határában felújították a Szeged-Alsóváros paraszt-polgári lakosságának tradicionális építészetére jellemző Vér tanyát, amelyet a kulturális örökség napjai alkalmából adnak át - tájékoztatta a mórahalmi önkormányzat az MTI-t.

A csekély historizáló-eklektikus jellegű részlettel gazdagított főhomlokzatú lakóház a 19. és 20. század fordulóján épülhetett. A Szeged-Alsóváros paraszt-polgári lakosságának tradicionális építészetére jellemző ház a nagyszéksósi tanyavilág 20. század második felére bekövetkezett átépülését megelőző idők építészeti hagyományát képviseli.

A tégla lábazatra vályogtéglából falazott, lényegében kétosztatú, szegényparaszti életmódot tükröző épület egy nagyszobából és a mellette lévő szabadkéményes konyhából áll. Egy későbbi bővítés során épült meg északról csatlakozva a kamra, szintén vályogtéglából.

A tanyaépület helyi szinten kiemelkedő és különleges építészeti, művészettörténeti értéket jelent, ezáltal Mórahalom történetiségének megtestesítője, a kisvárost Röszkével összekötő út település- és tájképének jelentős eleme, de az elmúlt évtizedek során a végpusztulás szélére jutott.

A mórahalmi önkormányzat a Népi Építészeti Programban nyert 12 millió forintos támogatást, melyet a város több mint 5,7 millió forinttal kiegészített. A felújítást áprilisban kezdte el a helyi Villa Inferior Kft. Az eredeti állapot visszaállításában Rakovics Luca és Sáry-Rakovics Klára szegedi alkalmazott művész testvérpár is részt vett. Az elmúlt hónapokban elvégezték a külső és belső falfelületek rekonstrukcióját, megújult a tetőszerkezet és héjazat, a födémszerkezet. Teljesen újjászületett a veranda, és az eredetihez hasonló formában visszaépítették a kemencét. Megtörtént a nyílászárók felújítása, az épület külső és belső festése.

Az épület közösségi funkciót kap, helyi civil szervezetek fogják használni közösségi térként, rendezvényeik megtartására. Az épület azt a célt is szolgálja, hogy megmutassa az odalátogatóknak, milyen is volt egy régi, hagyományos tanya - áll a közleményben.

Forrás: delmagyar.hu