Film készült a Mórahalmi Parasztkórusról

Filmet készített az idén 52 éves Mórahalmi Parasztkórusról a Móra-Net Televízió. A több évtizedet felölelő alkotást kedden este láthatják a nézők. A rendezővel és a kórusvezetővel pillantottunk bele a kisfilmbe.

Kedden este láthatják a nézők a Homokhátság televíziójában a Mórahalmi Parasztkórusról készült dokumentumfilmet. A Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően készülhetett el az alkotás az 52 éves dalkörről. A Móra-Net Televízió saját gyártású filmjében a tagok mesélnek az indulásról, az elmúlt évek élményeiről, a népdal iránti elkötelezettségükről. Az informatív interjúk és személyes vallomások mellett a népzenei találkozókon készült felvételekből is láthatnak részleteket a nézők.

A Mórahalmi Parasztkórus 50 éve a pávaköri mozgalommal indult 1971-ben. Amikor az 1970-es évek elején a Röpülj páva országos népdalversenyt adták a tévében, az egész ország erről beszélt. Innen jött a mórahalmi népdalkör ötlete. 1971 őszén vasárnap, egy nagymise után néhányan megszervezték, hétfőn pedig már meg is tartották az első próbát. Akkor még Pávakör néven futott a daloló közösség. Aig néhány hónap elteltével olyan sokan jelentkeztek, hogy alig fértek be a művelődési házba. Fennállásuk 35. évfordulója tiszteletére 2006-ban Mórahalom város Köszönete elismerésben részesültek. 2018-ban a Csongrád Megyei Önkormányzat Alkotói Díjban részesítette a csoportot.

– Ilyen nagyszabású, több évtizedet átfogó összefoglaló nem készült még a kórusról. Ez az első. Nagy felelősség egy ilyen filmet készíteni. Amellett, hogy majdnem egy emberöltőt felölelő történetről van szó, mást jelentett akkoriban a kórus tagjának lenni, mint most. Az akkori érzéseket is át kell adni az embereknek – magyarázta Duka Félix, a 28 perces kisfilm rendezője. Mócsán Mária, a kórus vezetője már látta a filmet. Azt mondta, nagyon meg van elégedve az alkotással. Mint mondta, annyi a jó történetük, hogy azokat könyvbe kellene rendezni a jövőben. Hozzátette, a film alcíme „Ki viszi tovább?”, amivel arra utalnak, hogy sajnos egyre nagyobb bajban vannak az utánpótlást illetően.

Mórahalom közösségének egyik meghatározó, nagy múltra visszatekintő csoportjáról készült film szerdától a moranettv.hu weboldalon is elérhető.

Forrás: delmagyar.hu
Fotó: Török János