Fokhagymás és karamellás tepertő is készült Mórahalmon

Immár hetedik alkalommal rendezték meg szombaton a Mórahalmi Pálinkaverseny és Tepertőfesztivált. A vendégek ingyen kóstolhatták öt csapat tepertőjét, melyek között volt hagyományosan készített és extravagáns ízvilágú is.

Hét évvel ezelőtt pálinkafesztiválként indult Mórahalom ősz végi rendezvénye, mely időközben kiegészült a tepertővel is, így azóta nem csak a különleges párlatok, de a finom falatok kedvelői is megtalálhatják itt a kedvükre való kínálatot. Szombaton ismét megtartották a város népszerű programját, kora délutántól már sültek a tepertők a csapatok standjainál, közben pedig lehetett kóstolgatni a pálinkaversenybe benevezett itókákat.

Öt csapat ötféle tepertőt sütött a mórahalmi fesztiválon. Fotó: Török János

-Zákányszékről és a Vajdaságból egy-egy Mórahalomról pedig három csapatunk van. Az alapanyagot mindenkinek mi adtuk, a frissen készült falatokat pedig ingyen kóstoltathatják a vendégekkel – mesélte Balogh-Stampf Mariann, a Mórahalmi Pálinkaverseny és Tepertőfesztivált szervező Móra-Tourist Nonprofit Kft. ügyvezetője. Körbe nézve hamar kiderült, hogy itt nem csak tepertőt lehet eszegetni: majdnem minden csapat egyéb falatokkal is kiegészítette kínálatát. A mórahalmi gazdakörnél például a meleg bundás kenyér szinte népszerűbb volt, mint a tepertő, a ludasi nyugdíjaskör pedig tepertőkrémet hozott, hogy addig is legyen kit enni, amíg sütnek. A Priváthús csapata rengeteg disznóságot asztalra pakolt kolbásztól a szalonnáig, szinte teljes termékkínálatukat végig lehetett enni. Igaz, náluk a tepertő is nagyon jól fogyott, mi meg is szavaztuk az övékét a legfinomabbnak. – Még forrón megszórjuk pirospaprika, fokhagyma és só keverékével – árulta el a titkot Hajdu Imre, az ízesítés megálmodója. Hozzátette: mindig tesztelik az új ízeket és figyelik vásárlóikat. – Ha sok fogy, akkor biztos finom – mosolygott.

A Tóth János Iskola standjánál is a reakciókat figyelték, csak kicsit más okból. A szakképző iskola már évek óta karamellás tepertővel van jelen ezen a rendezvényen, mely meglehetősen megosztó találmány. – Aki hagyományos ízeket keres és nincs felkészülve a változatosság egyszerűségére, annak nem tetszik – foglalta össze tapasztalatait Pápai Péter szakoktató, akik egyébként kifejezetten jól szórakozik, amikor a vendégek megkóstolják a pálcára szúrt falatkát. Arra a kérdésre, hogy sikerült ezt az ízkombinációt kitalálni, azt válaszolta: sokáig egy kínai étteremben dolgozott, és úgy gondolta, ha a húst lehet édes-savanyú bundába burkolni, akkor a tepertőre is lehet karamellát rakni. Mi mindenesetre kíváncsian várjuk, ez alapján mikor jut eszébe valakinek csokiszökőkutat felállítani a tepertősütő edény mellé.

A rendezvényen kihirdették a Bethlen 2021 fotópályázat és irodalompályázat eredményét, a nap végén megválasztották a legjobb pálinkát és tepertőt, este pedig Cory adott koncertet.

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Török János