Fókuszban a kerékpáros turizmus

A Vasfüggöny útként is ismert, EuroVelo 13-as túraútvonal Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyei szakaszának bővítését térképezik fel. Ennek egyik állomásaként a kerékpáros turizmus helyi fejlesztési lehetőségeiről tartottak sajtótájékoztatót a mórahalmi Ezer Év Parkjában.

A mórahalmi Ezer Év Parkjában tartott kerékpáros, főként az EuroVelo 13-as útról szóló csütörtöki sajtótájékoztatóra autóval érkeztünk Gémes Sándor fotós kollégámmal; Mihálffy Béla szegedi országgyűlési képviselő azonban biciklivel, és pár perc múlva már tovább is hajtott.


Városunkban és környékén már legalább 20 éve építünk, alakítunk ki kerékpárutakat, és most az a feladat, hogy azok hálózattá álljanak össze, vagyis a hiányzó szakaszokat bekapcsoljuk a rendszerbe, valamint a belterületi rész fejlesztése

– mondta bevezetésként Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere. Hozzátette, a külterületeken talán jobban állnak bicikliút dolgában, mint a városban, míg az aktív turisztikai TOP-os pályázatokkal a szolgáltatások fejlesztésére összpontosítanak.

Csongrád-Csanád vármegyét az EuroVelo 11 mellett az EuroVelo 13-as számú útvonal is érinti. A hazai kerékpáros turizmus fejlesztésén fáradozó Aktív és Ökoturisztikiai Fejlesztési Központ és a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szakemberei helyszínbejáráson térképezik fel a Vasfüggöny útként is ismert, EuroVelo 13-as túraútvonal Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyei szakaszát és a fejlesztési lehetőségeket, különös tekintettel az úgynevezett túratípus váltásokra. Mórahalomnál található – szinte egy csomagban – a kerékpárosbarát attrakció, az Ezer Év Parkja és a lovaglási lehetőség.

Fotó: Gémes Sándor

A kerékpáros turizmus fejlesztésében tudunk szakmai segítséget nyújtani az önkormányzatoknak, a helyi viszonyokra adaptálva a terveket és elképzeléseket. Ebben a települések általában együttműködő partnerek, mint például Mórahalom is. A városnak és környékének jók az adottságai

– közölte Pénzes Erzsébet, a MAKETUSZ elnöke. Nógrádi Zoltán még megemlítette: az egyik csomópontot az Ezer Év Parkja közelében alakítják ki, ami kapcsolódást jelenthet a lovasturizmus kínálta kikapcsolódásokhoz.

Fotó: Gémes Sándor

Forrás: delmagyar.hu