Folyamatos készenlétben a mórahalmi önkéntes tűzoltók- a fűtésszezon veszélyeire figyelmeztet a parancsnok

Véget ért a nyár, lassan az ősz közepén járunk, de a Mórahalom Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai nem engedhetik ki a gőzt továbbra sem. Az elmúlt időszak eseményeiről és a tél veszélyeiről beszélgettünk Németh Attila tűzoltóparancsnokkal.

– Az utóbbi időben szinte heti rendszerességgel vonultunk oltani, nyáron gyakran nem csak a saját működési területünkön, ami Ásotthalom és Mórahalom, hanem más településeken is besegítettünk a hivatásosoknak.

– Kivédhetők a nagy szárazság miatt kialakult tüzek?

– Nyugodtan kimondhatjuk, hogy mindig emberi hanyagság vezet ide. Egy eldobott csikk vagy gyufaszál, gyúlékony szemét, egy rossz kipufogó rendszerű jármű, amiből kipattan egy szikra, ami meggyújtja a növényzetet.

Ahogy vége lett a nyárnak, jöttek az ősszel együtt a viharok is.

– Igen, nemrég pont a térségünket kapta el egy kisebb hurrikán. Nem is a csapadék okozott gondot, hanem a szél végzett pusztítást. Fák dőltek az utakra, épületekre, ezeken a helyeken műszaki mentést végeztünk. Az ilyen eseményeknek nehéz elébe menni, szinte kivédhetetlenek. Egy külsőre egészséges fát is kicsavarhat a szél.

Lassan a tél is eljön, akkor talán fellélegezhetnek kicsit, gondolom.

– Sajnos nem így van, nem vagyunk optimisták. Ha az időjárási viszonyok miatt síkos az út, akkor több a baleset, ezen kívül a migránsok a tél beálltával tüzeket raknak az erdőben, ami szintén gondot okozhat. Az otthonainkban is fokozottan kell figyelni a tüzelésre, a fűtésre, a gázkazánok esetében nagyon fontos a felülvizsgálat és a szén-monoxid érzékelő eszköz megléte, illetve a vegyes tüzelésű kazánoknál is a kéményvizsgálat. Gyakran megyünk télen lakásokba is oltani, pedig csak egy kis odafigyelés elég lenne.

Nem lehet amellett elmenni szó nélkül, hogy Önök ezt a munkát önkéntes alapon, akár szabadidejükben végzik. Miért? Mi motiválja a csapatot?

– A segíteni akarás elsősorban. Megyünk a vasárnapi ebéd mellől, ha kell, vagy hajnal kettőkor ugrunk ki az ágyból. Szerencsére a mórahalmi önkormányzat biztosítja számunkra a telephelyet, és munkaidőben is vonulhatunk, ha a mentésirányítás jelez. Önálló beavatkozásra jogosult egyesület vagyunk, ami azt jelenti, hogy ugyanazt a feladatot látjuk el, mint a hivatásosok. Csak mi önkéntes alapon tesszük. Amint elindulunk, megemelkedik az adrenalinszint, és csak a bajba jutott ember, állat, erdő megmentése lebeg a szemünk előtt. Hát ezért csináljuk.