Gasztronómia és történelem összefonódása

Az étkezés elválaszthatatlan részét képezi az életünknek, melyre az örömszerzés egyik forrásaként is tekintünk. Már maga a gasztronómia jelentése is sokat elárul magáról, hiszen ez a görög eredetű szó az ínyencségre, az étkek és italok magas szintű ismeretére, azok átéléssel telített fogyasztására, más szavakkal az étkezés művészetére utal.

Az Ezer Év Parkjának vállalt küldetése, hogy a magyar kulturális, történelmi örökségek és értékek sokszínűségét a lehetőségek szerinti legsokoldalúbb módon tárja a tisztelt látogatók elé. Eme cél megvalósítása érdekében, már eddig is igen gazdag szolgáltatási rendszert, múzeumpedagógiai kínálatot épített ki és mélyített el az intézmény.

A legutóbbi fejlesztési szakaszban pedig továbbgondolásra került az élményszerű információátadás lehetősége, és így jutunk el a kézműves süteményekig, azaz a gasztromóniáig. A Parkban elérhető cukrászati termékek egyediségét az adja, hogy úgy lehet elfogyasztani őket, hogy közben az adott sütemény érdekességekkel telített háttértörténetével is meg tudunk ismerkedni. A kiválasztott sütemények a magyar gasztronómia történet egy-egy megkerülhetetlen állomását jelképezik, így a hozzájuk írt ismeretekkel elolvasásával új értelmet nyer az élményszerű kultúra átélése.

A büfé és a parkban található új pihenőterek megvalósítását az alábbi pályázat segítette:

„VP6-19.2.1-43-1/D-21 Jövedelemtermelő turisztikai fejlesztések a Mórahalmi Járás területén 2021” nevű pályázati kiírás keretében megvalósítandó „Ezer Év Parkja- büfé és pihenőterek fejlesztése”

Projektgazda: Egy-Másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Egyesület