Gyors, stabil és megbízható internetelérés a Mórahalmi járásban

Az „Újgenerációs NGA hálózatok fejlesztése a NET-TV Zrt.-nél a Mórahalmi járásban” elnevezésű projekt záróeseményére került sor szerda délelőtt a mórahalmi Városházán.

A program keretein belül olyan optikai hálózatfejlesztést, újgenerációs szélessávú hálózat kiépítését valósítottak meg, amely az igényhelyek számára biztosít internetelérést. A járás hét településén – Mórahalmon, Ásotthalmon, Forráskúton, Öttömösön, Pusztamérgesen, Ruzsán és Zákányszéken- a mintegy 2000 igényhelyen a folyamatosan növekvő internethasználat és a szélesebb sávszélesség iránti szükséglet így biztosíthatóvá vált. A projekt céljaként tűzék ki, hogy az optikai lefedettség minél szélesebb körben elérhető legyen, valamint az ellátatlan területeken lévő háztartások számára is lehetővé váljon a legalább 30 Mbps sávszélességű internet szolgáltatás.

Az ünnepi rendezvényen Mihálffy Béla, a térség országgyűlési képviselője elmondta, a kormány célja, hogy minden háztartásban biztosított legyen a minőségi internetszolgáltatás lehetősége, amely nagyban segíti a lakosságot a hivatalos ügyek intézésében elektronikus formában is, valamint a digitális világba való beilleszkedést is előmozdítja.

Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere az eseményen megköszönte a magyar kormány több, mint 700 millió forintos támogatását, amelynek segítségével a térségben nemcsak háztartások, hanem közintézmények, üzletek igényeit is ki tudják elégíteni. A polgármester elmondta, a településen érintett közintézmények a következők: az óvoda és bölcsőde, a Bivalyos Látogatóközpont és Gólyamenedékház, a Mentőállomás, a Kormányhivatal foglalkoztatási osztálya, a Móra Ferenc Általános Iskola, az új kollégium, a Család-és Gyermekjóléti Központ, az Aranyszöm Rendezvényház, a könyvtár és a Szociális-és Gyermekjóléti Központ. Ezen kívül a DEKARB projekt keretében kiépülő geotermikus távhőrendszer összekapcsolásra kerül a városban már működő két másik termálvíz alapú távhőrendszerrel, ehhez is szükség volt az optikai szálak bevezetésére. Nógrádi Zoltán kiemelte, mind a hét érintett településen köztéri ingyenes WIFI hozzáférési pontot jelöltek ki, ez Mórahalmon a Molnár Franciska Judo Csarnok és környéke.

A polgármester beszéde végén megköszönte a NET-TV Zrt. vezetőinek és munkatársainak a szoros, komplex együttműködést, amelynek segítségével sikeresen zárulhatott a projekt.

Bakos Tamás, a NET-TV Zrt. társtulajdonosa, műszaki megvalósításért felelős koordinátora arról beszélt, hogy a 20 éve működő, 100 %-ban magyar tulajdonú, bácsalmási székhelyű cég 2020-ban nyerte el a Mórahalmi járás optikaihálózat -fejlesztési projektjét, amelynek legfontosabb célja volt, hogy a családok stabil, gyors, megbízható internetkapcsolattal rendelkezhessenek a járás településein. Mint elmondta, ez lehetővé teszi a távmunkát, a távoktatást, életvédelmi célokra is alkalmas, valamint a vállalkozások versenyképességét is növeli.