Harmadik alkalommal lett “zöld óvoda” a mórahalmi

2021-ben tizenötödik alkalommal lett meghirdetve a Zöld Óvoda minősítő címre vonatkozó nyílt pályázat. Karácsonyi ajándékként a fa alá tehette a Mórahalmi Napköziotthonos Óvoda is a nyertes minősítést 189 nyertes pályázat mellett.

Ezzel is igazolva azt, hogy folyamatosan bővül az egész intézményes környezeti és fenntarthatóságra nevelés, a fenntarthatóság értékrendszerének érvényesítése, az elkötelezett óvodák száma. A mórahalmi óvoda negyedik alkalommal pályázott a minősítés elnyerésére és harmadik alkalommal lettek sikeres pályázók, ezzel a Zöld Óvoda címet 3 évre vehetik újra birtokba.

Az óvoda épülete már önmagában is nagyon korszerű és energiahatékonyan működik, tele zöld megoldásokkal. Az épületen napelemeket helyeztek el, a fűtés geotermikus rendszerben működik, a falak szigeteltek és a nyílászárók is megújultak az utóbbi években, ráadául a csoportszobákban levegőszűrők is működnek. A megfelelő körülmények mellett a legfontosabb természetesen a környezeti nevelés kérdése.

Környezetünk, természeti értékek megismerése és védelme, a szelektív szemétgyűjtés korunk egyik legfontosabb kérdései. A mórahalmi óvoda nevelőtestülete fontosnak tartja, hogy ezeket a témákat minél korábban megismertessék a gyermekekkel játékos formában és érdekes tevékenységeken keresztül. Az óvó nénik igyekeznek minden tevékenységbe vagy dekorációba becsempészni a természetes anyagokat, az újrahasznosítást és a környezettudatosságot. A vízzel való takarékoskodástól kezdve, a papírgyűjtésen át a természetjárásig sokféleképpen tanulják a gyerekek környezetük megóvását.

Az Agrárminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma – a hazai és a nemzetközi tapasztalatok alapján – fontosnak tartja, hogy az óvodás korosztály sajátos, korcsoportjának megfelelő élményekre és tapasztalatra építő, azaz tevékenységorientált környezeti nevelésben részesüljön. Az újabb sikeres pályázókkal együtt országszerte már több mint 1000 intézményben nyílik lehetőség a gyermekek környezettudatos nevelésének és szemléletének megalapozására. 2021-ben 42 óvoda először, 43 másodszor, 69 harmadszor pályázott sikeresen, 5 pályázó a Címmegtartó Zöld Óvoda és 31 az Örökös Zöld Óvoda címet kapta meg.

A mórahalmi óvoda legfontosabb céljai között szerepel az intézmény környezetének szebbé tétele, melyet tavaly ősszel már egy virágosítási akcióval el is indítottak. Az “egy gyerekpalánta = egy virágpalánta” nevű kezdeményezéssel minden óvodás gyermek egy apró növénypalántával járult hozzá a játszóudvar szebbé tételéhez. Ezt továbbfejlesztve fűszernövény kertet terveznek kialakítani az óvodában, melynek gondozásába bevonnák a gyerekeket is.