Három iskola diákjai gyűjtötték közösen a szemetet Mórahalmon

Mórahalom városvezetése kezdeményezte azt a hulladékgyűjtési akciót, melyen a település bevezető útszakaszait kívánták megtisztítani. A november 16-ai megmozduláson mindhárom Mórahalmon működő iskola képviseltette magát, hiszen a kezdeményezés fő célcsoportja az ifjúság volt. A város nem titkolt célja mindezzel a tiszta környezet mellett egyfajta környezeti nevelés is.

Olyan sokat hallunk ma már a hulladékkezelés globális problémáiról, hogy talán lassan eljutunk oda hazai szinten, hogy „ciki” eldobni a szemetet az utcán, vagy kihajítani egy üres műanyag flakont a mozgó autóból. Mégis, még egy olyan városban is, ahol kiemelt figyelem irányul a településtisztaságra, időközönként szükséges bevonni a lakosságot egy-egy szemétszedési akcióba. Különösen igaz ez a város külterületére, ahová ritkábban jutnak el a településüzemeltetés munkatársai.

A kedd délutáni hulladékgyűjtésen Mórahalom bevezető útszakaszait célozták meg a diákok, jellemzően a kerékpárutak mentén gyűjtötték az eldobált szemetet. Mindennek megvalósításában a város intézményei is aktívan részt vettek, hiszen a városüzemeltetési szervezet a biztonsági felszerelést és a zsákokat biztosította, a turisztikai iroda pedig többek között az elektromos „Buba-busszal”, azaz városnéző kisbuszával szállította a gyerekeket és kísérő tanáraikat a szemétgyűjtés helyszíneire.

Indulás előtt minden résztvevő balesetvédelmi oktatásban részesült és megkapták azokat az információkat is, hogy milyen szemetet szabad összegyűjteniük és mire vigyázzanak útközben. A Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola, a Szent László Katolikus Általános Iskola és a Szegedi Szakképzési Centrum Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskolájának tanulóit ezután a város különböző pontjaira szállították a kisbuszokkal, majd az osztályok elindultak a településközpont felé, hogy szebbé tegyék környezetüket.

Az akció célja kettős volt, mondta el Nógrádi Zoltán polgármester: az egyik, hogy mentesítsék a szeméttől a városkapukat, a másik és egyben legfontosabb a gyermekek szemléletformálása. Hozzátette: talán, ha a fiatalok ilyen formában, annak fizikai valójában szembesülnek a szeméttel, a hulladékszedés fáradalmaival, akkor maguk is környezettudatosabbá válnak jövőben.

A városvezetés nem hagyta köszönet nélkül a diákok kemény munkáját, a nap végén pizzával vendégelték meg a résztvevőket.