Három napon át beszélgetnek a nyolcadikosokkal

Egyre népszerűbb az intézmény, jóval több nyolcadikos diák jelentkezett a mórahalmi Tóth János szakképző iskolába idén, mint tavaly. A mintegy 150 diákot három napon át, csütörtöktől szombatig hallgatják meg. Ez nem felvételi, csak egy kötetlen beszélgetés. A szegedi Szabadkai Bálinttal és a mélykúti Lasancz Ákossal mi is beszélgettünk.

Szabadkai Bálint akkorát sóhajtott megkönnyebbülve a tanteremből kilépve, hogy nem lehetett nem észrevenni. A Szegedi Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola nyolcadikos diákja szüleivel felvételi elbeszélgetésre érkezett csütörtök délután a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola és Szilágyi Mihály Kollégiumba.

A kollégium is vonzerőt jelent

A sikeres elbeszélgetés után süteményezni indultak, de Bálint előtte még elmondta, számára a kollégium is vonzerőt jelent, mert önállóságra vágyik. Szülei ezt azzal egészítették ki, hogy kint voltak tavaly szeptemberben Szakmafesztiválon a szegedi Dugonics téren, ahol nagyon szimpatikusak voltak számukra az iskola pedagógusai.

– Jó fejek voltak, kedvesen álltak a diákokhoz – mondta Bálint édesanyja, majd elindultak a cukrászdába.

A pályaorientációs munka gyümölcse

Három napon át, csütörtöktől szombatig hallgatják meg a mórahalmi szakképző iskolába jelentkező nyolcadikos diákokat.

– Ez az aratás hete. Most aratjuk le az idei pályaorientációs munkánk gyümölcsét. Ez nem felvételi vizsga. A szakképzési törvény előírja a motivációs beszélgetést, amelyben arra vagyunk kíváncsiak, hogy a gyerek kellően motivált-e, rendelkezik-e a szükséges attitűdökkel. A nyolcadikosok négy ágazatra jelentkezhetnek: vendéglátás, informatika-távközlés – ide az eddigi 16 helyett 32 diákot vehetünk fel –, ahova nagyon sokat jelentkeztek idén és tavaly is. Egyre népszerűbb ez az ágazatunk. Az oktatási ágazat a következő, és ami nagy újdonság az a sport – magyarázta Angyalné Kovács Anikó intézményvezető. Ezen az ágazaton kemény lesz a verseny, ide sokan jelentkeztek.

Tetszik neki az iskola

A mélykúti Lasancz Ákos első volt a listán. Fél négykor türelmetlenül lépegetett billegve egyik lábáról a másikra. Azt mondta, izgul. Azt pedig az édesanyja tette hozzá, hogy a fiú nem túl bőbeszédű. Ákos az elbeszélgetésen azt mondta, hogy kedvenc tantárgya a testnevelés és az informatika, ezért is jelentkezett ide. Azért szeretne Mórahalmon továbbtanulni, mert tetszik neki az iskola. Mint fogalmazott, "rendesen meg van csinálva" és szeretne elkezdeni programozni.

Az iskola rövid története

Mórahalmon a középfokú oktatás 1928 októberében kezdődött egy mezőgazdasági szakiskolával. Az utolsó évfolyam 2015-ben vizsgázott. Az újrakezdésre 2018-ig kellett várni. Mórahalom önkormányzata a Szegedi Szakképzési Centrummal együttműködve Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternél kezdeményezte egy, a centrum szervezeti keretein belül működő, új mórahalmi szakképző intézmény létrehozását. Az iskolát 2018. december 14-én adták át. A 2019/20-as tanévet 219 diákkal indították. 2021 júniusában írtuk meg, hogy történelmet írtak a mórahalmi szakképző iskolában, elbúcsúzott az első ballagó osztály.

Forrás: delmagyar.hu
Fotó: Török János