Határmenti fiatalokat segítő ösztöndíjprogram indult Mórahalmon

Ünnepélyes keretek között indul el a határmenti fiatalokat segítő ösztöndíjprogram Mórahalmon és Nagybecskereken. A Kolo Szerb Kulturális Központban pénteken tizenhét határon túli fiatal írta alá a szerződést.

Mórahalom és Nagybecskerek közös ösztöndíjprogramot indított a közelmúltban, amelynek célja a szerb–magyar határmenti régió gazdaságfejlesztési folyamatainak megismerésén keresztül a szakértők, kutatók, a hallgatók és a vállalkozások közötti együttműködés elősegítése, a határtérségben élő fiatalok életpálya-modelljének megalapozása a szülőföldön maradás ösztönzésével. Ennek érdekében november elsejétől 2022 április végéig, 17 szerbiai és 17 magyarországi fiatalt támogatnak a települések.

Mérföldkő a program

Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere a Kolo Szerb Kulturális Központban rendezett hivatalos aláírás és átadás előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a határmentiség legjelentősebb problémája a népességmegtartás, a fiatalok elvándorlása.

– Ezért az ösztöndíjprogram mérföldköve a fiatalok életpályamodelljének felépítésében. Itt most a határ túloldaláról érkezett fiatalokkal kötünk szerződést. Negyvenhatan jelentkeztek, közülük választottunk ki tizenhetet. Ellátásukról, szállásukról, munkalehetőségükről gondoskodunk, és ösztöndíjat is kapnak – magyarázta a polgármester. Hozzátette, tíz neves szakember, mentor segíti majd a fiatalok munkáját a következő hat hónapban.

Tizenhét határon túli fiatalt támogat Mórahalom ösztöndíjprogrammal. Fotó: Duka Félix

Mórahalmon élne

Az ösztöndíjasok közül a csantavéri Fekecs Emese elmondta, szeretné jobban megismerni Mórahalmot és környékét és a város közművelődési közintézményeit.

– Ez jó lehetőség arra, hogy megismerjem az embereket és a várost is, hogy kölcsönösen előnyös ismeretségeket kössek – mondta a magyar nyelv és irodalom szakon végzett lány, aki a kultúra területén szeretne elhelyezkedni és a jövőben Mórahalmon szeretne élni.

Fotó: Török János

Értékeket adnak tovább

Az ünnepélyes aláírás előtt a Kolo dísztermében a polgármester szólt a fiatalokhoz, akiket kedves kollégák megszólítással köszöntött.

– Sokan és sokat dolgoztak azért, hogy ez a program létrejöjjön. Minden szervezet, intézmény, a gazdaság szereplői arra számítanak, hogy értéket adnak át a következő generációnak. Azt reméljük, hogy minden, amit mi értékként felhalmoztunk, tovább él majd, amihez viszont olyan szereplők kellenek, akik értő gondoskodással végzik a munkájukat – fogalmazott.

Nógrádi Zoltán, aki nagy reményeket fűz a programhoz, arra figyelmeztette az ösztöndíjasokat, hogy a nagy érdeklődésre tekintettel tartaléklistát is kialakítottak, értékelik a fiatalok munkáját, és ha a program során lemorzsolódás történik, erről feltölthető a létszám.

Forrás: delmagyar.hu